Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Agenda
Arts i cultura
Crònica
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+

Arts i cultura

20/02/2024

Un nou Cuc amb gana de llibres

Foto por Santiago Torrado

Edicions Cuc, una jove editorial independent de Menorca, neix per satisfer la gana de llibres polits i interessants, bons per dins i per fora. Tres dones editores reivindiquen el llibre com a aliment i el cuc com a devorador de llibres i enriquidor de la terra.

Dimecres passat va néixer públicament la jove editorial Edicions Cuc. Deim jove perquè les tres dones que estan armant el projecte amb prou feines freguen la frontera dels trenta —de fet, alguna encara s'hi fa enfora.

Aquesta joventut ve acompanyada de «bellesa, qualitat, actualitat, renovació, juguera, coneixement, rigor, proximitat i responsabilitat», allò que les tres editores consideren els nutrients que alimentaran la nova editorial independent de Menorca. Na Cora, llibretera; na Rita, dissenyadora i na Gemma, correctora, han començat a donar forma a la iniciativa amb l’anhel de configurar un equip divers i complementari, unides per l’amor per les coses ben fetes: «Som joves, dones i tenim gana de publicacions que ens serveixin de mirall».

En tots els seus manifestos i publicacions, les editores deixen clar que Edicions Cuc surt del forat per satisfer la gana de «llibres polits i interessants, bons per dins i per fora». És a dir, seguint una lògica pròpia de la seva generació, l’Editorial Cuc vetllarà en la mateixa mesura pel contingut que pel continent. Donen la mateixa importància a les lletres que a la presentació de l’objecte-llibre; en un món regit per l’estètica, la imatge i la gràfica, seria un pecat obviar-ne els avantatges per la frissera de presentar contingut. En realitat, el panorama editorial a Menorca és prou ric en producció, no anam especialment mancats d’editorials —fa menys d’un any també naixia l’Editorial Llentrisca— però, en general, el continent li fa un flac favor al contingut. Conscients que l’estètica i l’ètica haurien d’anar de bracet, Edicions Cuc puja al tren de la contemporaneïtat i pretén crear uns llibres que reflecteixin tots els seus valors, aparença sucosa inclosa.

A l’acte de presentació de l'editorial tampoc no hi va faltar la juguera, ni els aires de renovació que caracteritzen al projecte. Lluny de parlaments i discursos, van optar per les cites literàries a cegues i les converses de tu a tu, coincidint —irònicament— amb la data de Sant Valentí: «Hem triat aquest dia perquè pensam que l’amor s’ha de celebrar, i s’ha de fer bé. No només l’amor cap a les persones, sinó també cap a la cultura i els llibres».

Per ara, sota la marca d’aquesta nova editorial està prevista la publicació del tercer número de revista Lucas; un assaig sobre el patrimoni islàmic de Menorca a càrrec de Tomeu Obrador; un foto llibre de Dones i arbres d’Ester Villaescusa, Marta Gil i Alai Zimmermann; i un àlbum il·lustrat de Clara Barceló, amb la coedició de Raquel de Manuel Mur. Perquè totes aquestes edicions guaitin del forat, demanen una empenta a través d’una campanya de micromecenatge. Elles mateixes expliquen que: «som un projecte independent que acaba de néixer en un sector precaritzat. Sabem que la feina ben feta té un cost i el volem cobrir de forma justa. Els doblers d’aquesta primera campanya de finançament col·lectiu aniran destinats a les despeses inicials del projecte i a la producció de les dues primeres publicacions: el tercer número de Lucas (agost) i l’assaig sobre la Menorca islàmica (tardor)». 

Ajudem-les idò, a satisfer la gana d’aquest cuc: pots fer el teu donatiu a través d'aquest enllaç!

menucross-circle