Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
palestina
Perifèries
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Salut mental

08/01/2025

"La Porvenir" presenta DesertorEX a Menorca: altres respostes col·lectives i possibles a la locura

Foto por DesertorEX

El proper 28 de gener a les 19:00 hores, el Centre Social La Cavatina de Maó serà l'escenari de la presentació de DesertorEX, una obra col·lectiva impulsada pel col·lectiu La Porvenir, un espai que cerca noves respostes als desafiaments actuals a l'àmbit de la salut mental. Revista Posidònia compartirà amb els integrants del col·lectiu un diàleg sobre els altres abordatges possibles per a la bogeria des de la perspectiva de “la deserció”.

El pròxim 28 de gener a les 19:00 hores, el Centre Social La Cavatina de Maó serà l'escenari de la presentació de DesertorEX, una obra col·lectiva impulsada pel col·lectiu La Porvenir, una xarxa de persones de diversos punts de l'Estat, compromesa con donar una altra resposta a la bogeria i així transformar-ho tot.

“El 27 de setembre de 2023 vam demanar a un munt de persones que escriguessin sobre la seva deserció de la salut mental®, totes elles amb una història forta en, almenys, una de les tres posicions involucrades en la (des)psiquiatrització: pacient, professional, entorn còmplice”, expliquen des del col·lectiu, que defensa la “deserció” de la psiquiatria.

“En el procés vam decidir no fer la correcció ortotipogràfica, que implica eliminar els errors ortogràfics, sintàctics, gramaticals i unificar l’ús de majúscules, cursives, cometes, negretes. Vam començar fent-ho, nosaltres primer, amb el pla que dues revisores ho fessin després. Però passa que algú escriu com li dóna la gana, i ens diem que, és clar, quina correcció farem. D’això també en desertem: de fiscalitzar com s’escriu, de fiscalitzar quan, en quin estat s’escriu, i finalment vam deixar de fiscalitzar sobre què s’escriu. I de decidir quina credibilitat li correspon a cada cosa”,  expliquen sobre la producció d’aquest llibre que inclou 12 textos.

Aquest llibre aborda de manera contundent i reflexiva el complex que és deixar d'ocupar els llocs de professional, pacient i entorn còmplice. Els textos mostren que ens embussem, que algunes no volen moure's de lloc, que altres sí que volen, que algunes estan en el sí però no, i que renunciar a la psiquiatria va de posar-se a fer les coses d'una altra manera que no sigui recorrent als experts per a sortir de la situació.

“Ens neguem a psiquiatritzar per resoldre situacions difícils. Bloquegem mesures involuntàries. Formem part de les condicions per a la descontinuació de drogues psiquiàtriques i l’emancipació dels serveis de salut mental. No hi anem ni hi enviem ningú a teràpia”, expliquen.

Altres possibles respostes col·lectives

“Quan algú d’un context compartit deixa de parlar, està trist, va com una moto, es vol matar, es talla els braços, escolta veus, no menja, s’enfada tot el dia, em desconcerta, desconfia, em fa por, parla i no l’entenem bé, no li diem que vagi al metge, ni al psiquiatre, ni a teràpia. Això ho portem fins al final; així que en situacions difícils no truquem ni a l’ambulància ni a la policia”, destaquen a la seva pàgina web els integrants de La Porvenir, que cerquen en aquestes noves respostes col·lectives altres horitzons possibles per conviure amb la bogeria.

“No li diem a ningú que es mediqui i fem perquè tothom pugui usar, no usar o deixar d’usar drogues psiquiàtriques, quan i quant vulgui. No esperem que s’encarreguin els experts; ens encarreguem nosaltres i/o forcem amb la nostra postura que s’encarreguin altres, per criteris de justícia i redistribució, no per ocupar el lloc de família, parella, cap, professor/a.”

DesertorEX no és només un llibre; és un artefacte per a provocar la deserció. Perquè tu, que ho llegeixes, pensis en el lloc que ocupes, et qüestionis l'espai que li dones al malestar i comencis a fer alguna cosa diferent amb el que et passa a tu i a les persones del teu voltant. L’activitat serà presentada per Valentina Manrique, antropòloga i integrant de Revista Posidònia.

ToQueerLAB: transfeminisme, pensament crític i acció social

La Porvenir arriba a Menorca en el context de la seva participació en el LAB 1 "Cuiritzar les cures i la comunitat: Experiències encarnades i reflexions crítiques des dels activismes bojos i diskas" els dies 24 i 25 de gener de 2025 a Can Saura (Ciutadella). En el conversatori, es posaran en diàleg amb el col·lectiu mallorquí "Neurodivergent" i l'activista anticapacistista Itxi Guerra. Tota la programació i les inscripcions estan disponibles a la web de Filosa Associació.

Más de Salut mental

menucross-circle