Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
palestina
Perifèries
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Actualitat

17/02/2025

Fàtima Saheb, autora de "Mares Migrants" arriba a Menorca

Foto por Heidi Ramírez

Saheb, que acaba de publicar el seu debut literari amb Mares Migrants, participarà al Poetry Slam de Menorca a Maó i en un recital de poesia a Es Mercadal

L’autora i poeta Fàtima Saheb, que el 28 de gener va publicar el seu debut literari, Mares Migrants, amb Jaŋde Editorial, serà a Menorca el cap de setmana del 20 i 21 de febrer per participar en dos actes literaris. Per una banda, el divendres 20 de febrer participarà a la propera edició del Poetry Slam Menorca que té lloc a Maó, a les 21 h a la nau d'Es Turó Amagat. D’altra banda, el dissabte 21 a les 12h l’autora durà a terme un recital amb poemes del llibre Mares Migrants al Centre Cultural de Ca n’Angel, en col·laboració amb l’Adjuntament d’Es Mercadal. Caracteritzada per una presència potent a l’escenari i un missatge clar i emocionant, aquesta serà la primera actuació a Menorca de l’autora i és una oportunitat per fer arribar el seu missatge de reparació, artivisme i poesia més enllà de Catalunya. 

Mares Migrants és el primer poemari de Fàtima Saheb, que el descriu com una nota d’agraïment, una felicitació i “un homenatge a les mares migrants, una porta a la reparació que no es van poder permetre entre tanta lluita”. Després d’anys de recitals, Saheb ofereix en la seva primera obra publicada una lectura plena d’emoció que vol ser una invitació personal i necessària dirigida als fills i filles de mares migrants perquè també en siguin confidents. Una obra que transcendeix la mateixa experiència de la migració i les seves conseqüències. El llibre compta amb un pròleg de l’escriptora, ponent i activista Desirée Bela-Lobedde, qui també va conduir la primera presentació del llibre a Barcelona, a la llibreria Alibri, on van assistir gairebé noranta persones.

Pel que fa a l’autora, Fàtima Saheb (1995) troba les seves arrels a Larraix, el Marroc, i les seves ales a Barcelona. Els ideals de convivència del seu avi, la força i bellesa de la migració de la seva mare i altres coincidències màgiques del maktoub («destí» en àrab) l’han portat a veure l’escriptura com una forma d’activisme. Creu que la poesia genera ponts d’emocions i humanitat que afavoreixen espais segurs on totes creixem i ens escoltem sense judicis ni prejudicis. Porta la conducció d’esdeveniments municipals i dinamitza tallers sobre islamofòbia, racisme, discurs d’odi, o sobre l’artivisme (art com a eina d’activisme). Des de l’any 2017, comparteix els seus poemes en anglès, castellà i català i ha participat en recitals a Barcelona, Girona, Lleida, París, Londres, Berlín i Estocolm, entre d’altres.

El llibre s’ha publicat simultàniament en català i castellà, ambdues versions de la mateixa autora, com a reflex del procés natural d’escriptura de Saheb.

Pel que fa a la casa editorial, Jaŋde va néixer el maig de 2024 amb l’objectiu de publicar autors i autores racialitzades o d’origen migrant del país, tant escriptors locals que escriuen en català o castellà com veus estrangeres, amb l’ànim d’aportar al sector editorial en català u. Poc després del naixement del projecte, les dues editores van llançar una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo per recaptar part del finançament necessari per impulsar l’editorial. A través d’aquest projecte, M’ballo i Rahmouni pretenen crear un espai de qualitat per publicar les obres d’aquells escriptors que històricament tenen dificultats per veure les seves obres a les llibreries a causa del seu origen, ètnia o raça. Jaŋde també traduirà al català obres d’autors i autores estrangeres que representen aquesta mateixa perspectiva diversa.

Más de Actualitat

menucross-circle