Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Agenda
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+

Un decret a mida d'especuladors i immobiliàries

El Govern Balear ha anunciat que es disposa a eliminar la Comissió Balear de Medi Ambient. Una decisió que, segons assenyalen organitzacions com el GOB, podria afavorir als interessos de promotors immobiliaris i al lobby de la construcció. Qui es beneficia de l'eliminació d'un organisme que es dedica a fiscalitzar el compliment de les normes territorials i ambientals a les Illes Balears?

El Govern Balear va anunciar dimarts passat la imminent eliminació de la Comissió Balear de Medi Ambient perquè considera que es tracta d'un organisme "polititzat". El vicepresident del Govern, Antoni Costa va assenyalar que el tancament busca més "agilitat" en els tràmits relacionats amb qüestions mediambientals.

El tancament es desenvoluparà una vegada entri en vigor el Decret de Simplificació Administrativa impulsat pel govern de Margalida Prohens. Aquesta iniciativa busca "agilitzar" els tràmits necessaris per a emprenedories immobiliàries.

Si es concreta l'eliminació de la Comissió, els tràmits i les gestions vinculades a avaluacions ambientals i emprenedors immobiliaris a Menorca passaran a dependre directament d'un organisme vinculat al Govern Balear.

Després de conèixer la intenció del Govern, el coordinador general de Més per Menorca, Josep Juaneda, ha assenyalat que “l’eliminació d’aquesta comissió no servirà per solucionar el problema d’accés a l’habitatge" ja que, segons Juaneda "fins i tot les immobiliàries afirmen que actualment les noves promocions d’habitatge són construccions unifamiliars de luxe o plurifamiliars d’alt estànding".

Marc Pons, diputat del PSOE, s'ha mostrat d'acord amb "la necessitat d'agilitzar tràmits" encara que reconeix que "la supressió de la Comissió traurà garanties vinculades a la protecció del territori".

Cremar la Comissió, incendiar el futur

"Aquest anunci segueix el camí que ja va marcar el nou executiu balear quan va organitzar les diferents conselleries. L'expressió medi ambient ha desaparegut de l'organigrama", denuncien des del GOB de Menorca. En aquest sentit, l'organització ecologista ha denunciat que aquest avanç contra la Comissió es dona just un parell de mesos després que el president dels promotors immobiliaris de Balears, Luis Martin, en un acte en presència de la presidenta actual del Govern, Margalida Prohens, digués públicament que s'havia de "cremar la Comissió de Medi Ambient".

Finalment, des de l'organització ambientalista han insistit que l'eliminació de la Comissió de Medi Ambient afavoreix el lobby immobiliari i que sense l'organisme es perden garanties contra la corrupció: "A cap persona informada li fuig que en les operacions urbanístiques es mouen grans quantitats de diners i que es poden aconseguir importants revaloritzacions a molt curt termini. Per això, és molt freqüent que determinades promocions vagin acompanyades de lobbies que pressionen de maneres variades i creatives", han emfatitzat.

menucross-circle