Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Actualitat

02/04/2024

Tambors de guerra al Port de Maó

La declaració del Port de Maó com a futura "base diplomàtica permanent" de l'OTAN ha encès les alarmes a Menorca mentre a tot Europa ressonen els tambors de guerra. Quines conseqüències ens podria comportar convertir-nos en el lloc d'avançada de l'Aliança Atlàntica?

L'anunci sobre la incorporació del Port de Maó com a nova base naval de l'OTAN en territori espanyol ha suscitat un gran enrenou a Menorca, tot i que després de conèixer-se la informació, la ministra Margarita Gil Robles es va afanyar a matisar la informació brindada per El País. "No hi ha cap previsió que el territori balear assumeixi ser base naval de l'Organització, més enllà del seu paper actual com a port puntual d'escala per a les flotes permanents de l'Aliança", va sostenir la titular de la cartera de Defensa. El desmentiment arriba tard i al bell mig d'una confusió generalitzada que ha encès totes les alarmes a l'illa.

La veritat és que el Port de Maó ja és destinació de les esquadres de guerra de l'Aliança des de la posada en marxa de l'operació marítima Sea Guardian, hereva d'un altre operatiu marítim iniciat el 2006 anomenat Active Endevour i que va incloure la participació de vaixells de l'Armada espanyola. Tot i que les embarcacions de l'OTAN recalen a la rada maonesa des de fa diversos anys, la proposta de convertir-lo en "estació diplomàtica permanent" va sorgir l'any passat i es concretarà i aprofundirà durant aquest 2024.

El rearmament europeu

Els ecos d'una Europa cada cop més bel·licista ressonen a Menorca com a presagi d'època. En el context d'una UE que sembla haver renunciat a la diplomàcia, les principals capçaleres de mitjans de tot el continent parlen obertament de la necessitat de “preparar-se per a la guerra”. En aquest to es van desenvolupar les declaracions del president de Polònia, Donald Tusk, en una entrevista publicada per El País i replicada per més de 20 mitjans de comunicació.

En aquesta mateixa tònica, la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von Der Leyen, va assenyalar el mes de febrer passat la importància que Europa iniciï un "procés de rearmament" per al qual va proposar emetre un crèdit de 1.500 milions d'euros destinats a la compra d'armament.

És en aquest context polític que el Port de Maó esdevindrà el lloc d'avançada mediterrani per a les esquadres de guerra de l'OTAN. Quines conseqüències tindrà per a Menorca i els seus habitants ser el lloc fronterer Aliança Atlàntica a la mediterrània?

menucross-circle