29/05/2024
A través d'una carta col·lectiva, els treballadors de l'Hotel All Inclusive Son Falcó de Cala a Bosch han denunciat que l'empresa Melià Hotels —responsable de l'establiment— els manté en un règim de sobrepoblació, obligant a conviure fins a quatre persones en habitatges "minúsculs" i els sotmet a "inspeccions arbitràries contínues", a més d'incomplir contractes, no complir la Llei en matèria de seguretat i salut laboral i no pagar hores extres.
"Queremos expresar nuestro descontento con el trato que el Hotel dispensa a sus trabajadores (...) Los empleadores no aclaran las condiciones reales de trabajo antes de empezar, hay cargas de trabajo desmesurada y hemos llegado a encontrarnos conviviendo cuatro personas en una sola habitación pequeña", han assenyalat els treballadors.
L'hotel, situat a Ciutadella, encara no ha respost als reclams dels treballadors. Es tracta d'un establiment de vacances destinat al turisme "familiar" que inclou "set piscines més una infantil" i els preus dels quals ronden els 250 euros per nit.
L'All Inclusive de Son Falcó forma part de la cadena d'establiments que la firma catalana Meliá va mantenir a Menorca i que inclou les torres del complex Milanos Pingüinos de Son Bou i que segons el GOB van ser construïdes irregularment a finals dels anys 70.
A més de la sobrepoblació als allotjaments, els treballadors assenyalen que es veuen obligats a suportar "inspeccions arbitràries rutinàries cada setmana" per part dels integrants de la gerència de l'hotel. "Tot això sense tenir en compte la manipulació, la por i les amenaces que patim diàriament", expliquen al seu comunicat.
"Muchas veces hay compañeros que realizan horas extras, que no son pagadas ni recompensadas. También se nos obliga a librar dos días semanales por separado cuando deberían ser consecutivos, tenemos cargas de trabajo desmesuradas y escasez de materiales para el trabajo a desarrollar en cada departamento", expliquen.
Finalment, els treballadors de Son Falcó All Inclusive sol·liciten que es redueixi la sobrepoblació i s'estableixi un màxim de “dues persones per habitació, es redueixi la càrrega de treball, s'augmenti la plantilla i el material necessari per treballar”, entre d'altres reivindicacions.
"Pedimos a la empresa que nos valore como personas, porque a pesar de tener una plantilla que a diario se deja la piel por la empresa, no se nos valora y se nos desprestigia, desencadenando una situación de insatisfacción e impotencia que repercute en nuestro estado emocional, en el trabajo y se refleja en la organización".