Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Actualitat

12/06/2024

Marilles denuncia el llançament de tonyines mortes a la mar i l’impacte que té sobre la flota pesquera balear 

Dijous passat una barca de bou de la flota de les Balears va capturar accidentalment 5 tonyines de 200 quilos cadascuna, mortes i en estat de descomposició. La principal hipòtesi és que els vaixells tonyinaires que pesquen a la mar Balear per nodrir les granges d’engreix que hi ha a Múrcia i Tarragona, llancen al mar les tonyines que moren durant l’operació per tal que no els computin en la seva quota. La Fundación Marilles denuncia que aquestes males pràctiques tenen un gran impacte ambiental, econòmic i social.

Dijous passat una barca de bou de la flota de les Balears va capturar accidentalment 5 tonyines de 200 quilos cadascuna,mortes i en estat de descomposició. La principal hipòtesi que tienen des de la Fundación Marilles és que els vaixells tonyinaires que pesquen a la mar Balear per nodrir les granges d’engreix que hi ha a Múrcia i Tarragona, llancen al mar les tonyines que moren durant l’operació (pesca, traspàs a gàbia, transport de gàbies) per tal que no els computin en la seva quota.  

"Aquestes males pràctiques han estat una constant durant els darrers anys i tenen conseqüències molt negatives, tant per als pescadors de les Illes com per a la salut ambiental de la nostra mar. És molt greu que un peix d’altíssim valor comercial i ecològic com és la tonyina es deixi perdre d’aquesta manera i ho faci impactant sobre la flota balear", han assenyalat des-de Marilles.

Senos la Fundación aquestes males pràctiques tenen múltiples impactes que afecten negativament a la flota pesquerade les Illes perquè pescar tonyines en descomposició els hi fa perdre el jornal i posa en risc els seus aparells. També representa un doble malbaratament: les tonyines mortes no aprofitades i la captura de la barca de bou que queda inservible i no es pot comercialitzar. Per últim, aquesta práctica amenaça la sostenibilitat del recurs ja que hi ha una quantitat de tones de tonyina que es pesquen però que no es comptabilitzen perquè es llencen al mar a més de la pèrdua de recurs pesquer balear malbaratat. 

Aquests impactes són encara mes difícils d’assumir tenint en compte que: 

“Fa massa temps que patim aquesta pràctica il·legal i es hora d’acabar amb aquesta impunitat. La tonyina és una espècie de gran valor estratègic per a la flota balear i la pesca recreativa. Les Balears tenen molta tonyina, però molt poc dret a pescar-la. Que vinguin altres embarcacions a malbaratar aquest recurs davant els nostres nassos i ho facin causant problemes per a la flota balear és un insult inacceptable. Cada tonyina malbaratada hagués estat una tonyina aprofitada pels pescadors balears. Demanem el Ministeri de Pesca accions valentes i immediates per aturar aquesta insensatesa i redistribuir quota de tonyina en favor de les embarcacions balears.  No volem un cementiri de tonyines a les nostres aigües. És evident que alguna cosa fa mala olor en el negoci de les granges d’engreix de tonyina", ha sostingut Aniol Esteban, director de la Fundació.

Marilles demana que es posi en marxa una investigació a fons per identificar les embarcacions i empreses responsables d’aquesta activitat il·legal i l’abast del problema. "Ara mateix no sabem si les tonyines mortes llançades a la mar balear son unes desenes, centenars o milers", insisteixen. Aiximateix soliciten que Govern espanyol aturi la pesca de tonyina en aigües de la mar Balear de les embarcacions susceptibles d’haver creat aquest problema fins que es prenguin les mesures que garanteixin que aquestes males pràctiques no es repeteixen. Que es penalitzi les empreses que hagin comès aquestes pràctiques amb una reducció de quota, a més d’una sanció econòmica. I finalmente una redistribució de la quota de tonyinaen favor de la flota balear i que es consideri també obrir-la a la flota recreativa complint amb les condicions necessàries per minimitzar el risc de pràctiques il·legals.   

menucross-circle