05/05/2025
El projecte ‘Patis de pau i convivència’, en marxa des de fa sis mesos, vol transformar els espais de lleure escolar en motors d’inclusió, igualtat i benestar a través del joc, la diversitat d’activitats i la mirada comunitària. La proposta inclou la incorporació de jocs d’arreu del món, per educar en la interculturalitat i promoure una visió global del joc com a llenguatge universal i transmissor de valors.
El Fons Menorquí de Cooperació, amb el suport de l’equip de Latau, ha posat en marxa un nou projecte amb les escoles de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants per transformar el temps de pati en un veritable espai educatiu, motor de convivència, igualtat i transformació social. Amb l’objectiu de revisar rols, relacions i usos de l’espai, la iniciativa treballa per promoure patis més verds, diversos i inclusius, on el joc sigui una eina, de cohesió i benestar per a tots els infants.
Un espai clau per al desenvolupament personal i social
El temps de pati és, sovint, el moment en què els infants interactuen de manera més lliure i espontània, fora de la supervisió directa del professorat. Aquest espai és clau per al desenvolupament emocional i social, així com per a la construcció de les identitats infantils. Tot i això, el pati sovint queda fora del currículum educatiu, sense una programació o avaluació definida.
Amb aquest projecte, el Fons i les escoles de la Xarxa advoquen per posar en valor l’activitat física i el joc com a instruments de transformació social, promovent la convivència pacífica, la solidaritat, la corresponsabilitat, la diversitat cultural, i la igualtat de gènere a través del lleure educatiu.
Diagnosi inicial: desigualtats evidents
Durant els primers mesos, s’ha realitzat una observació sistemàtica del temps de pati als centres participants per entendre les dinàmiques de grup, els usos de l’espai i les diferències de participació segons el gènere.
Els resultats mostren una clara desigualtat: el 70% dels fillets fan ús de la pista esportiva, mentre que menys del 30% de les filletes l’utilitzen.
En canvi, un 34% de les filletes opten per activitats sedentàries i sovint resten als marges, cedint l’espai central a aquells que responen millor a la norma de gènere dominant.
Tot i aquestes desigualtats, també s’han detectat pràctiques positives: la majoria d’escoles compten amb espais diversos, propostes lúdiques puntuals i una percepció baixa de conflicte, principalment vinculada a les activitats competitives a la pista.
Convivència, respecte i habilitats socials
Per al Fons Menorquí, la convivència no és només absència de conflictes, sinó una actitud activa per fomentar la inclusió, la solidaritat, el respecte mutu i el desenvolupament d’habilitats socials com la negociació, el treball en equip o la resolució de conflictes. “Els patis han de ser espais on tots els infants, independentment del seu gènere, origen o habilitats, se sentin segurs, escoltats i amb dret a jugar”, asseguren des del Fons.
Aquest projecte és, en definitiva, una oportunitat per repensar el temps de pati com una peça clau del projecte educatiu, i avançar cap a escoles més justes, solidàries, igualitàries i saludables, en sintonia amb els valors de la cooperació i la transformació social.