Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Agenda
Arts i cultura
Crònica
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+

Del Via Crucis per l'Habitatge als pisos de la SAREB

A Menorca existeixen -almenys- 178 immobles pertanyents a la SAREB que podran destinar-se a lloguers socials. Després de l'anunci del president Sánchez, la Consellera d'Habitatge, Cristina Gómez va parlar amb Revista Posidònia. "Saludem la mesura encara que tingui un caire electoral. La Sareb és una entitat opaca, sabem que té més immobles dels que declara i que moltes vegades cedeix els que estan en pitjor estat".

El president Pedro Sánchez va anunciar la compra de 50.000 habitatges de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) per a destinar-les a lloguers socials. L'acord inclou la construcció de nous habitatges en terrenys que obren en propietat de l'entitat. Actualment es calcula que la SAREB té en el seu poder uns 133.000 immobles, que li van ser atorgats després de l'esclat de la bombolla immobiliària en 2008. La iniciativa permetria també la possibilitat d'establir un preu màxim en els lloguers.

A Balears hi ha 477 propietats pertanyents a l'anomenat "banc dolent" de les quals 178 es troben a Menorca

Cristina Gómez, va declarar a Revista Posidònia que "saludem la iniciativa, encara que sabem que l'anunci es deu a raons clarament electorals. L'armador de la iniciativa ha estat Héctor Illueca, que ha fet possible aquest acord dialogant amb tots els sectors, moltes vegades malgrat el propi PSOE."

Segons va indicar la referent de Podem, no totes les propietats serien habitatges, ja que en alguns casos es tracta de solars industrials. "També hi ha xalets i alguns edificis. Tant de bo puguem posar aquests espais a la disposició dels ajuntaments per a facilitar l'accés a l'habitatge".

L'anunci arriba després d'una setmana agitada a Menorca, que va veure mobilitzar-se a més d'un centenar de persones as Mercadal durant el "Viacrucis Laic per l'Habitatge". La marxa va ser convocada per diferents espais com l'Associació de Veïns des Mercadal, la Federació de Veïns de Menorca, els sindicats CNT de Ciutadella i CGT de Menorca, l'Associació de ‘Pensionistes de Ciutadella per la dignitat’ i els col·lectius Menorca, Reserva de la Cartera, i la Cavatina.

Viure treballant per pagar lloguer

Com ja assenyalem anteriorment en Revista Posidònia, des de l'últim trimestre del 2022, el preu de l'habitatge a les Illes Balears ha experimentat un augment del 2,9%, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV), una estadística elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística que mesura l'evolució dels preus de compravenda dels habitatges de preu lliure. Mentre la mitjana d'augment a nivell nacional és de 1,9%, Balears marca un punt exacte per damunt, sent el territori on més van augmentar els preus de compra d'habitatges.

Tenint en compte que el preu mitjà d'un habitatge a Menorca ronda els 17 euros per metre quadrat segons dades del IBESTAT, podem considerar que un pis de tot just dues habitacions que mesuri 45 m², ronda els 765 euros. Això és, gairebé el 47% del salari d'un treballador hostaler que coure segons conveni. Viure treballant per a tot just pagar el lloguer.

menucross-circle