Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Agenda
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+

8M: Menorca és transfeminista

Foto por Sol Olavarría

La dissidència transfeminista prengué de nou els carrers de l'illa en un 8M interseccional i inclusiu en la línia marcada durant els últims cinc anys per les associacions i col·lectius menorquins, molt lluny de la falsa imatge de divisió suggerida per alguns mitjans.

El feminisme tornà a inundar els carrers de Menorca per al 8M, tot i que amb una novetat, i és que aquest any la gran manifestació convocada per associacions, col·lectius i sindicats va tenir lloc a Ciutadella, trencant la tendència que situava Maó com l’escenari central de les accions dissidents amb el sistema cisheteropatriarcal.

La zona de llevant sí va ser protagonista de dues accions: una trobada com a tancament del #ToQueerLAB, i la caravana transfeminista que es desplaçà a través de la carretera principal per acudir a ciutat de ponent. Respecte del QueerLAB, es presentaren de forma oficial els fanzines realitzats el passat 25 de febrer i es prengué part en el programa de ràdio "Las cándidas". Posteriorment, els grups feministes es van trobar per juntar vehícles i dirigir-se conjuntament a Ciutadella, on tingueren lloc les principals accions per al Dia Internacional de la Dona.

Convocades per col·lectius transfeministes (Mendó, Transverxia), sindicats (CGT, CNT) i col·lectius musicals (Back Yaad), varis centenars de persones acudiren a la manifestació que començà a la Plaça de ses Palmeres i es desplaçà fins la Plaça des Pins, on tingueren lloc la lectura de manifests i diverses accions enfocades en el ball, la música i la performance a càrrec d’Ethel, Sonia, Elena sin Hache, Aurora Brullet, Júlia BeatLoop i Pluma (Mama Fiera i Tània Aguilera), amb la presència constant de la batucada Mendó, pilar indispensable en pràcticament totes les accions transfeministes de l’illa.

El lema principal de la capçalera, “Visca Menorca Transfeminista”, donà fe del caràcter interseccional i inclusiu de la jornada, conectant amb la línia interseccional que ha vehiculat tant el feminisme com el moviment LGTB+ menorquí en els últims anys, molt lluny dels artificials titulars d’alguns mitjans de comunicació que han resaltat una suposada divisió del feminisme que no existeix en el nostre territori. Amb un ambient on predominava la reivindicació però també amb l’eufòria de la lluita compartida, els actes es van prolongar durant més de quatre hores, clausurant-se amb la música de Pluma a la Plaça des Pins.

La jornada del 8M d’aquest 2023 demostrà un cop més als carrers el que fa molt poc havia demostrat també el primer QueerLAB celebrat el mes anterior: el transfeminisme i els activismes crítics vers el sistema de sexe-gènere s’han obert camí de forma definitiva a Menorca, i apunten cap a un nou horitzó on el nostre territori sigui menys hostil a les dissidències.

Crónica per Vincent Lozano

menucross-circle