07/11/2024
Avui a les 18:30 hores, tindrà lloc la jornada "Mediterrani: protecció 30x30", a la sala d'Audiències del Claustre del Carme a Maó. L'activitat comptarà amb Victor Carretero, tècnic al mig marí GOB Menorca Noelia Hernández, Ocean policy consultant a Oceana Europa Txema Brotons, director científic de Tursiops
El Fòrum Marí, un think tank d'àmbit balear, celebrarà l'última del cicle de jornades de la seva sisena edició a Maó, dijous que ve 7 de novembre. L'enfocament d'aquest últim acte, que tindrà lloc a la sala d'audiències del Claustre del Carmen, serà la fita de protegir el 30% de la Mar Mediterrània per a 2030 i, és més, que d'aquest, un 10% sigui de protecció estricta.
Enguany, les empreses i entitats que conformen l'Equip Promotor -IbizaPreservation, Fundació Marilles, Fundació Pacha, Trasmapi, OD Group, i l'associació Vellmarí- van considerar pertinent que en aquesta edició el Fòrum Marí tingués presència en les quatre illes de l'arxipèlag Balear perquè la trobada tingués una repercussió més àmplia.
La jornada de clausura a Menorca estarà dividida en dues parts: en una primera, es presentarà el projecte d'Àrea Marina Protegida que l'associació TURSIOPS ha dissenyat per a la zona nord de Menorca, on han comprovat que és una zona de cria per al catxalot en la mar Balear i que té justificat l'interès per a la seva protecció. L'exposició serà a càrrec de Txema Brotons, director científic i fundador d'aquesta entitat que és especialista en cetacis i en acústica submarina.
La segona part comptarà amb una taula rodona en la qual a més de Brotons participaran Víctor Carretero, tècnic de mig marí en el GOB Menorca; Noelia Hernández, consultora de política oceànica en Oceana Europa: i Irene Estaún, ambientòloga que actualment treballa en el projecte INTERREG Euro MED ARTEMIS, centrat en la restauració de Posidònia oceanica i en l'avaluació dels serveis ecosistèmics. .
L'objectiu és conèixer la necessitat i la urgència de posar en marxa el projecte MED 30 per a aconseguir la protecció efectiva del 30% del Mediterrani espanyol i que un 10% de les seves aigües siguin declarades espais marins amb categoria de protecció estricta per a 2030. Tant Ecologistes en Acció al qual pertany el GOB de Menorca, com Oceana Europa, al costat de la Fundació Marilles lideren aquest projecte de Sea Med Alliance.
“El Mediterrani, fins i tot sent una de les mars més amenaçades del planeta, acull unes 17.000 espècies marines el que la converteix en una de les majors reserves de biodiversitat marina. El 7,5% de la fauna marina mundial i el 18% de la flora es reprodueixen i viuen en les seves aigües. La pressió humana, la sobreexplotació pesquera, la contaminació, l'augment de la temperatura o la introducció d'espècies invasores són els problemes als quals s'enfronta. És per això, que creiem en la urgència i en la necessitat d'una protecció efectiva, amb àrees marines dotades pressupostàriament i amb ambiciosos plans de gestió”, ha assenyalat Antonio Martínez Beneyto, coordinador del Fòrum Marí.
Amb aquest esdeveniment, conclourà el cicle d'esdeveniments del Fòrum Marí 2024, que va arrencar a Eivissa a principis d'octubre amb una jornada en la qual la Posidònia i la conservació i regeneració del Mediterrani van ser protagonistes. El segon acte va tenir lloc a Mallorca, on es va posar en anàlisi la pesca il·legal i la necessitat de pràctiques sostenibles en el sector amb la presentació del projecte Calant Xarxes, mentre que, a Formentera la setmana passada, es van exposar tres projectes que tenen com a objectiu la conservació marina.