20/01/2024
"Qüestionar la normalitat i pensar col·lectivament com perpetuem la seva reproducció a través de les violències masclistes, LGTBIfòbiques, racistes o classistes. Repensar aquestes violències per a trobar la millor forma de combatre-les". Així resumí Alba Pons Rabassa un dels gran objetius del projecte #ToQueerLAB, que encara la seva segona edició després d'haver superat les expectatives de les organitzadores amb la primera edició de l'any passat.
Impulsat per Filosa Menorca i amb el suport del GOIB, el Fons Menorquí de Cooperació, l'Ajuntament de Ciutadella, Sida Studi, i la xarxa d'activismes transfeministes, queer i LGTBI+ de Menorca, aquest any l'aposta és fins i tot més alta. A més dels anomenats "laboratoris", on es combinen conversatoris amb tallers de co-working (igual que en la primera edició), aquest any s'ha apostat per la realització de cinc espais de formació, dos dels quals ja s'han celebrat a Menorca, i tres més que tindran lloc properament a Mallorca.
Entre aquest mes de gener i el proper mes de març es succeïran els tres laboratoris, amb quasi una trentena de convidadxs que es donaran la mà amb activistes autòctones les quals, a més de moderar els conversatoris, també hauran actuat com a acompanyants de les que venen de fora per a integrar-les en la realitat illenca i afavorir un intercanvi més ric i profitós amb el públic que acudeixi als labs. El primer d'ells tindrà lloc el 26 i el 27 d'aquest mes a Ciutadella, el segon els dies 9 i 10 de febrer a Es Mercadal, i el tercer el 9 i el 10 de març a Maó.
La trobada a La Cavatina fou un primer tast on les organitzadores, a més d'exposar el programa, comptaren amb la presència d'algunes de les activistes i membres d'associacions que acompanyaran i dinamitzaran les trobades. Amb elles, reflexionaren sobre la necessitat de continuar promovent espais de pensament crític a Menorca, i discutir sobre corporalitats dissidents, ruralitat, vivenda, expressions artístiques... des del para-sol transfeminista a través del qual repensar el sistema en el que estem integrades, i construïr nous imaginaris i espais on amortiguar les violències que totes sofrim i reproduïm en major o menor mesura.
Les activitats, igual que en la primera edició, seran gratuïtes, però cal inscripció prèvia. Es pot fer la reserva i consultar el programa detallat a l'espai web de Filosa:
Per Vincent Lozano