Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
palestina
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Arts i Cultura

30/03/2023

Rudymentari: "Rissaga inclou una crítica al model individualista que ens porta a pensar que el fracàs és un problema personal"

Foto por Arnau Capellades

Rudymentari està d'estrena. Després de més d'un any als estudis, "Rissaga" surt als carrers i a les pistes. A Revista Posidònia vam voler conèixer de prop com va ser el laboratori d'aquest segon treball que ja vam avançar al primer capítol del cicle #ParaulesEnMovimient que vam compartir amb en Guillem. En aquesta entrevista aprofundim sobre els aspectes musicals i escalfem motors per veure'l en directe pròximament.
Rudymentari és d'estrena. Després de més d'un any als estudis, "Rissaga" surt als carrers i a les pistes. A Revista Posidònia vam voler conèixer de prop com va ser el laboratori d'aquest segon treball que ja vam avançar al primer capítol del cicle #ParaulesEnMovimient que vam compartir amb en Guillem. En aquesta entrevista aprofundim sobre els aspectes musicals i escalfem motors per veure'l en directe properament.
Estem a poques hores d'escoltar Rissaga, la segona part del treball musical que va començar amb Contracorrent. Què trobarem en aquest nou treball en termes de música i melodies? De temes?
Doncs Rissaga és una renovada aposta per la música jamaicana feta a la menorquina, no? (rialles). La idea és explorar els diferents gèneres de la música jamaicana però en aquest disc està més centrat en el new roots, encara que també inclou temes definidament root. Cançons de sonoritats més clàssiques com a Terra. 

També hem explorat influències del dancehall en temes com "Diuen que plou". Hi ha temes més emocionals, altres de més ballables o alegres per dir-ho d'alguna manera, són accions que proposen alegria i bona vibra.

Rissaga és una segona part com tu deies, així que segueix una mica la línia de Contracorrent, en el sentit que inclou missatges amb una forta càrrega política. 

El disc desenvolupa una crítica directa al sistema capitalista i al model de turistificació que fa desastres a Menorca, encara que també es pot extrapolar a altres territoris del món.

Finalment, hem inclòs una sèrie de temes més personals, un abordatge sobre les inseguretats i els temors de la nostra generació. Vaig voler parlar una mica sobre la síndrome de l'impostor, aquesta sensació que de vegades ens envaeix que la nostra vida és un fracàs constant, per posar tensió sobre la idea que això sigui un problema individual o subjectiu. 

Hi ha una crítica a la societat i els valors de la competitivitat que ens instal·la el model neoliberal.
"Terra" va ser el primer avanç de "Rissaga"
Com va ser el procés d'enregistrament, muntatge i edició a nivell personal i de treball amb el teu equip?
Ha estat un projecte llarg de gairebé un any. Des que vam iniciar la producció a Radi Studios vam començar a buscar un so amb què ens sentíssim còmodes. Va ser un procés també d'anar definint amb més claredat quin so era el de Rudymentari com a projecte.

Van ser molts mesos d'escoltar sons, anar descartant, escollint...etcètera. Algunes cançons van néixer de lletres que ja tenia, encara que estaven condicionades per com les havia pensat jo en un primer moment al cap.

La part de l'enregistrament va ser relativament fàcil i molt còmoda gràcies a l'Oscar Montesinos, que vam començar gravant les bateries al seu estudi. La percussió va ser una cosa a la que vam voler donar molta importància en aquesta feina.

La barreja també va ser molt intensa però molt més curta. Vam anar coordinant calendaris i horaris impossibles amb Quim i Otger de Radi Studios.

Hi ha alguna cosa molt potent de les teves actuacions en directe, ja hi ha dates tancades per als propers mesos? Hi ha algun lloc on t'agradaria tocar en particular?
Sí, tenim dates tancades, fins i tot algunes per a l'estiu, que properament anunciarem. També tenim dates de presentació que hem gestionat nosaltres per donar a conèixer aquesta feina. El 6 de maig a la sala multifuncional de Ciutadella, el 13 de maig a la Sala Salamandra de Barcelona i el 3 de juny a la Factoria de So de Mallorca.

Se'm fa difícil triar-ne un de sol. Crec que qualsevol festival de reggae m'interessa, és clar que n'hi ha alguns en què em faria especial il·lusió tocar. Un és potser el Festival Rototom, perquè tinc el somni de portar el projecte a un festival tan reconegut de música jamaicana, que és el que més m'agrada i que a més sigui “al costat de casa”. També hi ha altres espais com el Summer Jam, etcètera.
La teva feina té una forta aposta audiovisual que no resulta un mer acompanyament de la música sinó una part fonamental, aquesta aposta com sorgeix?
Si, és clar, no sé bé com es percep des de fora això, però sí que és veritat que fa temps vaig voler capgirar tot el que és contingut audiovisual, fins i tot més enllà dels videoclips. En aquest sentit va ser clau conèixer Arnau Capellades, que va dirigir els tres videclips d'avenços i també la presentació a la Sala Apolo.

Crec que és un salt professional, però també és un procés col·lectiu. Arnau coneix el projecte des que va començar i ens acompanya des de sempre. És molt senzill treballar amb ell i ens entenem molt bé, això ens va permetre fer una aposta més professional en el terreny audiovisual.

Els continguts audiovisuals com ara el vídeo de "Terra" són una carta de presentació del que fas. Aquest tipus de projectes que impliquen posar una cançó en imatges en moviment completa la proposta de Rudymentari, sobretot per a aquells que no coneixen Menorca, aquesta contextualització visual és molt important.

En aquest sentit per exemple, "Diuen que plou", que encara que és un tema reivindicatiu sempre vam saber que havia de ser un vídeo festiu i alegre on es reflecteixi l'esperit associatiu, que és una part important de Rudymentari. En aquest vídeo de fet també hi surten els companys de Back Yaad, que són gent molt potent que no només està compromesa a nivell musical sinó també a nivell polític a l'illa.

Entrevista a per Santiago Torrado

menucross-circle