18/09/2024
El Festival Iberoamericà de Teatre Independent a Menorca, antic CITIOM, arriba a l'illa amb una programació plena de teatre, tallers, concerts i activitats per a professionals d'octubre a desembre de 2024. Grans noms de l'escena, com Pablo Messiez i Sergio Boris, conviuen amb artistes emergents iberoamericans i artistes locals de diferents àmbits.
El festival amplia les seves seus, ja que, tot i que l'Orfeó Maonès segueix sent la principal, s'afegeixen en aquesta edició: la sala Multifuncional des Mercadal, el Teatre Principal de Maó, la sala d'exposicions des Claustre i La Cavatina.
El que abans era el Cicle Iberoamericà de Teatre Independent (CITIOM) s'ha transformat en el FITIM gràcies a la meravellosa acollida per part del públic, ja que en l'edició passada va tenir una mitjana de gairebé un 80% d'assistència a totes les funcions i els tallers van exhaurir totes les places, amb més obres, més tallers i afegint una jornada professional destinada al sector cultural de l'illa.
El Festival Iberoamericà de Teatre Independent a Menorca proposa una mirada diversa i alternativa sobre les diferents maneres de fer i consumir teatre a Menorca, ampliant la mirada i les formes de trobada entre el públic i les diverses propostes escèniques, amb l'objectiu que aquestes compleixin amb la seva funció més essencial: ser una acció popular, reflexiva i de comunió.
El projecte va ser creat el 2023 per Endika Izquierdo Doncel, actor, director i gestor cultural de llarg recorregut dins l'àmbit cultural a l'illa, en col·laboració amb La Resistencia Teatre, companyia de teatre independent integrada per actors i actrius iberoamericans que resideixen a Menorca i que des de la pandèmia han estat destacats creadors culturals a l'illa amb projectes d'una empremta comunitària, integral, sostenible i territorial. A aquest projecte s'hi sumen també Lali Olives, presidenta del Teatre Orfeó Maonès (coproductora), i Anabella Hernández com a productora executiva.
El dissabte 5 d'octubre s'inaugura el festival a les 20.00 hores a l'Orfeó Maonès amb la preestrena mundial d'"Anatomía de un amor" d'Imanol Diéguez, Paola Lusardi i Lisa Reventós, una coproducció entre Argentina i Barcelona. Es tracta d'una obra de teatre documental i autoficció, que barreja realitat i ficció mentre dos intèrprets i la seva directora exploren temes com la migració, la solitud, la distància durant la pandèmia i l'amor contemporani. Després de la funció, es celebrarà amb La Dolce Swing Band en viu, amb el seu repertori de clàssics del swing dels anys 20, ideal per als amants del Lindy Hop.
El diumenge 17 de novembre començarà la 2a cita escènica de FITIM, a la sala Multifuncional des Mercadal a les 19.00 hores amb la performance de l'artista multidisciplinària Kahori Ishihara i després a les 20.00 hores amb l'obra menorquina "Yo soy una fiesta", una obra de teatre físic en la qual s'exploren, entre calamars i confeti, temes com les àvies, la identitat, el dol i el paper de les mares. L'obra, creada per les mateixes intèrprets Àngela Tortajada i Camila Grigera, i la seva directora Lola Vera, va obtenir el premi Art Jove 2023, convertint-se en la primera companyia de teatre de Menorca a guanyar aquest guardó.
Per a la gran clausura, se celebrarà una última jornada el divendres 13 de desembre, que començarà a les 19.00 hores amb l'animació itinerant "Aquae Plasticum" de la companyia Di-Art al Parc des Freginal. A les 20.00 hores, a l'Orfeó Maonès, es representarà "De como aprender a estar solx" de Patricio Suarez, un soliloqui àcid i absurd que fa una crítica a la manera de viure neoliberal i l'aïllament contemporani, utilitzant elements del teatre contemporani, la dansa, la instal·lació i les arts visuals. Després de l'obra, les artistes locals Mama Fiera i Tània Aguilera (Pluma) realitzaran el seu concert performàtic, on, a través del rap, la poesia i cançons pròpies, animaran el públic, per després celebrar amb DJ Terremoto Mambo, fusió d'Afro Latin, Latin Jazz i Calypso Mambo, acompanyada de la barra Xoriguer i les delícies del Bar Marcelino/Can Vermut.
El dilluns 7 d'octubre tindrà lloc una jornada oberta a professionals del sector cultural de l'illa, amb l'objectiu d'aprendre i ampliar la perspectiva sobre les arts escèniques. Començarà al matí a La Cavatina amb el taller "Kit de Distribució i Comunicació per a Produccions Escèniques" amb Victoria Kersul, i a la tarda, a la sala d'exposicions des Claustre, tindrà lloc la xerrada "Les Fires d'Arts Escèniques de COFAE com a Eina per Impulsar el Sector" amb Manuel Jesús González Fernández, president de la Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques d'Espanya. La idea és encoratjar i estimular la comunitat artística amb formacions professionals i trobades, per poder expandir i pensar l'ofici més enllà de la insularitat.
La formació de FITIM 2024, dirigida a qualsevol persona interessada en les arts escèniques, comptarà amb dos grans referents de l'escena: a l'octubre el taller "Actuar i crear en escena" amb Sergio Boris, reconegut director, actor i dramaturg argentí que ha girat amb els seus espectacles per tot el món, i al novembre el taller "Els Materials" amb Pablo Messiez, considerat un dels autors i directors d'escena més importants del panorama nacional, amb dos premis Max i múltiples obres estrenades, tant de creació pròpia com d'altres autors. A més, Messiez oferirà una xerrada el 20 de novembre a les 19.00 hores al Teatre Principal de Maó, on podrem conèixer els secrets del seu procés creatiu, oberta a tots els públics.