12/07/2022
Falta de habitatge, turisme massiu, crisi ambiental, crisi energètica. Menorca ha viscut en els darrers anys la profundització del model econòmic basat en l'explotació del territori. Un model que no té per què ser l'únic horitzó productiu per les Balears i que té unes conseqüències socials concretes i cada vegada mes visibles.
L'exclusió, la precarietat, l'empobriment del jovent menorquí que finalment acaba per abandonar Menorca. Sobre models econòmics, territori, medi ambient parlem amb en Miquel Camps, portaveu del GOB - Ecologisme Responsable.
No, i això no és un problema que tingui només Menorca sinó un problema global. El model econòmic no és en absolut sostenible perquè està associat al creixement permanent, si no es creix contínuament entrem en recessió, en crisi. Tants d'anys de profunditzar aquest model de producció està arribant al límit i el planeta sencer dona mostres d'aquest esgotament. No podem continuar creixent, hem de repensar el model econòmic.
Els espais que son Reserva de Biosfera podem construir alternatives. Menorca en aquest sentit ha mostrat camins. Per exemple en 2003 (deu anys després de ser anomenats com Reserva de Biosfera i en gran part gràcies a aquesta designació) es van congelar totes les construccions d' urbanitzacións i es va prohibir l'edificació als sols rústics, que es casi tot el territori de l'illa. També s'estan treballant amb sectors de la pagesia, projectes de reorientació agrària i ja comencem a tenir casos exitosos on s'ha pogut reduir molt la necessitat de petroli i d'importacions i es produeixen aliments de qualitat per al mercat local.
Encara que existeixen alternatives com aquestes, hi ha problemàtiques que ens passen pel damunt. Per exemple, com durant els darrers anys no s'ha crescut en allotjament turístic moltes de les cases que eren destinades a residència ara es lloguen a turistes. És a dir que mentre ha augmentat el volum de turistes que rebem, el número de parc de habitatges per residència disponibles no ha crescut, o inclús ha disminuït.
Aquest problema esta donant mostres de conflicte, perquè la gent jove de l'illa entre els 30 I els 35 anys ho té realment complicat per poder accedir a un habitatge, i amb moltes més dificultats comprar-ne. Tot ha pujat de preu, degut sobretot a aquest fenomen de lloguer turístic on abans hi havia habitatge.
També en els darrers anys ha arribat a Menorca una onda d'inversors -que abans eren a Eivissa i a Mallorca- de molt alt poder adquisitiu, que compra cases per rehabilitar-les o també per llogar-les i que han augmentat molt l'expectativa de preus.
A Europa de moment no trobem eines per impedir que estrangers amb aquest perfil comprin per exemple cinc o sis propietats i les revenguin al cap d'un any per treure profit especulatiu. Encara que si tenim eines per limitar els lloguers il.legals que no estan habilitats per al turisme. Aquesta és una de les principals demandes que estem plantejant a la administració, que es posi en marxa un mecanisme d'inspecció turística per retornar les habitatges destinades a residència al mercat local.
Crec que és un error i crec que gran part de la societat menorquina comença a veure-ho. Aquí encara som hereus del model que va arribar aquí als anys 80 i 90 cercant sol i platja, amb grans instal·lacions que requereix una vinguda massiva de gent. Aquest model està arribant al seu final.
En el marc de la crisi energètica que s'apropa a Europa, no només per la guerra entre Rússia i Ucraïna, sinó que abans ja teníem evidència de l'esgotament de les energies fòssils que han permès dos-cents anys de creixement il·limitat. Això s'acaba. Els preus dels combustibles comencen a pujar i cada vegada és més difícil mantenir aquesta oferta de vols low-cost que són els que alimenten el turisme massiu. Segurament en els pròxims anys veurem com cada vegada el volum de turistes es menor i haurem de repensar es model.
Afortunadament, Menorca ha donat aquest debat en els darrers anys i té cada vegada més una oferta de turisme menys agressiu. No és que hem substituït el turisme massiu per un turisme mes ecològic, en realitat el turisme massiu continua i li hem afegit altres coses.
Entrevista a per Redacció Posidònia