26/03/2025
La difunta Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB), dilapidada l’any passat pel Govern comandat per Margalida Prohens, ha estat de gran utilitat durant 38 anys per garantir criteris de sostenibilitat als expedients administratius ambientals de tot l’arxipèlag.
Amb la desaparició de la CMAIB, la pugna per mantenir presents els valors ambientals dins dels plans, programes o projectes que passen per l’Administració es perd, i dona pas a un modus operandi amb una clara tendència: satisfer les necessitats econòmiques i empresarials, i deixar en un segon pla la conservació del territori i el medi marí.
La badia de Fornells està encara sota la influència de la declaració d’impacte ambiental (DIA) de la CMAIB, per bé que Ports de Balears intenta reiteradament anar en la direcció contrària.
El seguiment de les obres, els projectes i els plans és important per diverses raons: per les greus conseqüències sobre la biodiversitat que poden tenir impacte en un ecosistema marí fràgil; per poder garantir el compliment de la normativa ambiental i evitar irregularitats, i per evitar que les males decisions urbanístiques i constructives tenguin efectes a llarg termini, entre altres.
El GOB ha seguit de prop la reforma de la badia, que era competència de Ports de Balears, un projecte aprovat i condicionat per una avaluació ambiental de la CMAIB el 2020. Dos anys més tard Ports IB, promotor del projecte, va sol·licitar una modificació de la declaració d’impacte ambiental. Tot i que es van presentar al·legacions, aquesta modificació va quedar aprovada i va establir una sèrie de criteris que condicionen el projecte.
Es tracta de nou requisits que condicionen el desenvolupament del projecte de reforma integral de la badia de Fornells. Nou mesures que aquesta entitat, després de diversos escrits, encara espera que es demostri que es compleixen del tot.
El 2025, Ports IB ha tornat a demanar una segona modificació de la declaració d’impacte ambiental (DIA). Sembla que, després de tres anys, lluny de complir amb tots els requisits ambientals per mitigar els impactes a la badia de Fornells, el que s’intenta fer és eludir els compromisos amb el medi ambient.
Com a entitat d’utilitat pública, el GOB ha rebut aquesta sol·licitud de modificació de la DIA per fer un informe que aporti les consideracions ambientals que s’adverteixin. La petició de modificació proposa modificar dos punts:
1. El primer és desinstal·lar els nous pantalans durant l’hivern per mitigar l’impacte visual i l’ocupació de superfície de làmina d’aigua per afavorir la insolació del fons marí. En aquest sentit, s’al·leguen motius de seguretat tant per al material com per a la navegació, amb un informe de la Comissió de Fars de Ports de l’Estat.
2. El segon és fer un pagament de 30.000 euros per temporada al Fons Posidònia per contractar un vigilant de fondejos. En aquest cas, no s’aporten motius justificats: senzillament es demana no haver de fer aquest pagament i s’ofereixen dues embarcacions a disposició del personal de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal.
Aquesta darrera mesura condiciona el compliment dels requisits generals per compensar l’impacte ambiental. Per assegurar-ne el compliment, la CMAIB es va prevenir i va condicionar restrictivament una part del projecte: l’ocupació del pantalà L, l’explotació del qual clarament queda condicionada al primer pagament, que “es realitzarà abans de l’ocupació del pantalà L”.
La polèmica dels pantalans i de la seva gestió (ara mateix, en període d’avaluació) ja ha despertat malestar. L’Ajuntament des Mercadal ha presentat un requeriment a Ports IB perquè es paralitzi el concurs dels pantalans fins que no se’n negociï la gestió.
Però l’ocupació del pantalà L encara està subjecta als condicionats ambientals: si no hi ha vigilant per als llocs d’interès comunitari, no hi ha explotació del pantalà, diu la declaració d’impacte ambiental. Quina coincidència que, a les portes de la temporada, amb el pantalà quasi construït i l’enorme quantitat de diners que genera el negoci de la nàutica, es tengui pressa per modificar precisament aquest punt que regula l’ocupació del pantalà.
Reforçar el servei de vigilància marina per als fondejos il·legals o bé aplanar el terreny per a les empreses privades i nàutica esportiva? L’Administració, en aquest cas, sembla decantar-se per un modus operandi desvinculat de la protecció dels ecosistemes.
En la resolució de DIA corresponent al projecte “Reforma integral del port de Fornells, Fase 2a T. M. des Mercadal”, la CMAIB va establir com a mesura compensatòria diversos ingressos per part de Ports IB al Fons Posidònia, amb les finalitats i les quantitats següents:
1. Un total de 55 boies fora de la badia de Fornells. Aportació de 54.354 euros.
2. Un vigilant per a les dues zones d’especial conservació (ZEC) d’àrea marina del nord de Menorca i Punta Redona i Arenal d’en Castell. Aportació de 30.000 euros per temporada.
3. Delimitació i gestió de la zona de fondeig. Aportació de 56.450,06 euros.
El 24 d’abril de 2023, Ports IB va fer un ingrés amb raó dels punts 1) i 3) d’aquestes mesures finalistes. Amb tot, queda pendent de comprovar que aquestes mesures s’implementen, i encara no s’ha fet l’ingrés dels 30.000 euros del punt 2). El Comitè Posidònia, després de la darrera reunió, que va tenir lloc el 26 de febrer del 2025, va insinuar la possibilitat de destinar aquests fons a altres finalitats diferents de les establertes en la DIA.
Quan un organisme ambiental disposa una sèrie d’ingressos com a mesures compensatòries en una zona, s’entén que es tracta de doblers finalistes. Des del GOB, entenem que aquests doblers s’han de destinar al lloc on es comet l’impacte per equilibrar el dany per un altre costat. El fet de destinar aquests fons a altres finalitats no tan sols seria injust, sinó que també podria incórrer en un incompliment de la normativa i, per tant, podria comportar una infracció ambiental i administrativa.