Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
palestina
Perifèries
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

La pesca o la vida: el debat sobre les barques de bou a la Mediterrània

Foto por Juan Arenas

Es pot trobar un equilibri entre la nova normativa de la Unió Europea i les barques de bou a la Mediterrània? Les innovacions tecnològiques poden garantir una “transició blava” per a una indústria afectada, a més, per la manca de relleu generacional? A Revista Posidònia hem tornat al moll de Ponent per parlar amb els pescadors de l’illa sobre les darreres disposicions de Brussel·les.

La seu de la Confraria de Pescadors de Menorca ha tingut una activitat inusual aquesta setmana. Entre les parets guarnides amb xarxes i rems, passejaven pescadors i patrons amb cara de pocs amics. A principis d’aquest mes, el comissari europeu de Pesca i Oceans, Costas Kadis, va elevar a la Comissió Europea una proposta per reduir els dies de pesca per a les barques d’arrossegament de 130 a 27 dies l’any a tot el Mediterrani, amb l’objectiu de reduir la pressió pesquera sobre determinades espècies amenaçades. Una mesura que, segons tots els pescadors, condemna la flota de Menorca al tancament immediat o a una agonia lenta. “Tu pots mantenir la teva família treballant 27 dies a l’any?”, es demana un cartell que oneja a la colàrsega del port.

Després de dos dies de vaga, les set barques d’arrossegament registrades a Menorca —tres a Ciutadella i quatre a Maó—, han tornat a la mar, tot i que ho fan calibrant l’impacte de les noves mesures imposades per la Unió Europea, que només es podran esquivar si s’apliquen una sèrie de modificacions i innovacions tecnològiques.

Foto: Juan Arenas

Ens plantegen que canviem les xarxes per unes altres de més diàmetre, que emprem tècniques de portes voladores o malles pelàgiques per afavorir la regeneració d’espècies; són inversions de milers d’euros que no tothom pot assumir, explica a Revista Posidònia el director de la Confraria de Pescadors, Gabriel Morro, mentre analitza el plec de condicions que acaba de rebre directament de la negociació entre Costas Kadis i el ministre espanyol Luis Planas.

Si complim totes aquestes normes, podrem anar augmentant el nombre de dies de feina fins a arribar als 130. Enguany ja hem fet 166 dies de feina i, amb molt desforç, cobrim despeses, pagam salaris i abastim totes les peixateries de l’illa, explica Morro. Demanat per les conseqüències de la nova normativa, si no s’apliquen les innovacions suggerides per la Comissió Europea, sentencia sense vacil·lació: molts hauran de tancar.

Rafel Quintana, a qui ja vam entrevistar fa un any, quan els problemes de la flota pesquera de Menorca eren uns altres, més vinculats a la manca de relleu generacional que als problemes derivats de la sostenibilitat i la transició blava, ens torna a rebre a Sa Llotja. “A final de mes ho deix”, explica. “Un canvi de rumb”, diu. Res a veure amb la Comissió Europea.

“És evident que la intenció d’aquesta mesura és intentar jubilar els que afronten els darrers anys de feina, i ofegar en inversions impossibles els que encara decideixin apostar per aquest ofici”, reflexiona Quintana, fill del patró “Pito” Quintana, llinatge que dona nom a una de les quatre barques amarrades a la colàrsega.

“Pensa que, com dèiem fa un temps, el sector pesquer, especialment a Menorca, no té relleu generacional i, de fet, quasi no existiria si no fos pels braços magribins o subsaharians que arriben aquí. Matreviria a dir que, en tot el sector primari a Espanya, els que mantenen la feina al camp i a la mar són treballadors estrangers, quasi sempre del nord d’Àfrica”, explica.

Foto: Juan Arenas

La transició cap a un model de pesca més sostenible és una necessitat incontestable del nostre temps. L’evidència que la Mediterrània és una mar sobreexplotada, amb una temperatura i una salinitat en perill constant —en part també per la pesca d’arrossegament—, és aclaparadora i inqüestionable. Tanmateix, ni tots els pescadors ni tots els patrons són responsables de la sobrepesca a la Mediterrània, ni hi ha un model pesquer amb impacte zero, ni la prohibició uniforme de la Unió Europea resol un problema que demana més flexibilitat i discriminació per territori.

És difícil pensar que les set barques d’arrossegament que abasteixen gairebé tota l’illa de peix fresc siguin responsables del conjunt de problemàtiques associades a la sobreexplotació del peix arreu de la Mediterrània. Tot i això, la normativa és la mateixa per a un palangrer de quatre tripulants a Maó que per a un tonyinaire d’arrossegament de 50 metres i 20 pescadors a bord amb amarratge al golf de Lleó.

D’altra banda, i tot i que les mesures poden ser beneficioses per afavorir la regeneració d’espècies de peixos i mariscos en risc, no es tenen en compte els esforços que la flota balear ha fet per complir amb els estàndards europeus: les darreres dues dècades, de 51 barques registrades, avui només en queden 33 en actiu, fet que ha contribuït a reduir sensiblement la pressió pesquera a la mar balear i a disminuir l’anomenat índex de mortalitat per pesca a tota aquesta zona. També s’han reduït els dies de feina de cinc a quatre jornades setmanals, i en el cas de Menorca, l’ús de xarxes pelàgiques i de diàmetre superior als 50 mm ja és una realitat en, com a mínim, tres de les set barques autoritzades, segons confirmen des de la Confraria.

Foto: Juan Arenas

Entre la sostenibilitat econòmica i els reptes ambientals, entre el tancament d’una època i la urgència d’una altra que neix, els equilibris sempre són complicats i difícils. Caldrà cercar els consensos sense crispació i amb voluntat de transformació social i ambiental. En aquest sentit, s’expressa Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles: “El millor futur per a la flota balear i mediterrània és tenir els recursos marins en excel·lent estat de conservació. És cert que al Mediterrani, no tant a les Balears, fa dècades que patim sobreexplotació pesquera i, en aquest sentit, és normal i desitjable que hi hagi mesures per recuperar les poblacions de peixos. Però no té sentit fer-ho d’una manera que ens faci perdre la flota pesquera pel camí. La pesca d’arrossegament es pot desenvolupar de manera sostenible. Hem d'evitar la polarització i la instrumentalització ideològica d’aquesta situació”.

Más de Territori i Medi Ambient

menucross-circle