05/05/2025
Aquest dijous, 8 de maig, a les 19 h, tindrà lloc al Claustre del Carme (a la Biblioteca de la Fundació Rubió i Tudurí) la presentació del llibre Guia de París per a assassins, de Carles Arnal. Acompanyaran l’autor Sergi Marí i Pepa Gil.
El text d’Arnal usa el format de thriller de ficció com a eina per posar damunt la taula, de forma desimbolta i paròdica però contundent, algunes de les trames de corrupció més conegudes que han imbuït el mapa polític d’Espanya dels últims anys. L’obra equilibra l’entreteniment de la ficció policíaca amb un discurs polític que denuncia la corrupció sistèmica del nostre país.
Carles Arnal és doctor en Biologia per la Universitat Literària de València i ha estat professor d’ensenyament secundari durant 32 anys. Fou diputat a les Corts Valencianes amb Els Verds i va formar part del nucli fundador de Compromís al País Valencià i d’Equo a l’Estat espanyol. A més, ha estat un actiu militant ecologista, en grups valencians pioners, com ara el Margarida Grup Ecologista Llibertari, i al mateix GOB Menorca. Abans d’arribar a la novel·la que ara ens ocupa, Arnal ha escrit diversos articles d’opinió i divulgació ecologista, política i social; ha participat en diverses antologies, i el 2020 publicà Cal que floresquen mil margarides, un assaig sobre l’ecologisme i l’ecologia política al País Valencià.
Arnal establirà un diàleg amb Sergi Marí, economista i figura històrica en l’activisme ecologista de Menorca, actual coordinador del GOB. Marí ha combinat la faceta ecologista amb la militància política, la creació artística vinculada al teatre, i la docència universitària.
A partir de la militància ecologista i política compartida, Marí i Arnal se serviran del teló de fons en forma de thriller policíac i humorístic que proporciona l’obra Guia de París per a assassins per reflexionar sobre com l’entramat de la corrupció política és un elefant dins l’habitació de la nostra realitat social.
L’acte serà presentat i introduït per Pepa Gil, exorientadora i directora de l’IES Maria Àngels Cardona. D’ençà de la jubilació, Gil ha militat pels nostres drets de proximitat al territori com a síndica de greuges, a més d’haver participat activament en la lluita per promoure i defensar la llengua pròpia de Menorca.