Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Opinió

04/05/2023

Eleccions 2023: Les Balears davant el desafiament de VOX

Foto por Santiago Torrado

El passat 22 d'abril, Santiago Abascal, es convertia en el primer líder d'àmbit nacional que va visitar Menorca estant encara en període de precampanya. Quin era el motiu de la visita? Grans expectatives electorals o justament el contrari? Un anàlisi per a entendre com s'enfronten les Illes Balears al desafiament polític de l'extrema dreta de cara a les pròximes eleccions.

El passat 22 d'abril, Santiago Abascal, es convertia en el primer líder d'àmbit nacional que va visitar Menorca estant encara en període de precampanya. Quin era el motiu de la visita? Grans expectatives electorals o justament el contrari?

Les enquestes electorals no contemplen que Vox pugui aconseguir un conseller o un diputat al Parlament de les Illes Balears, per la circumscripció de Menorca. Una enquesta realitzada el setembre del 2022 els hi atorga un 5,7% de percentatge de vot, i una enquesta del gener d'aquest mateix any un 4,5% de percentatge de vot. Amb aquests resultats, no obtindrien ni representació al Consell ni al Parlament per Menorca.

Hem de ser prudents i tenir en compte que, les enquestes, en general, solen donar una intenció de vot als partits més conservadors menor al vot real.

S'ha de tenir en compte que si s'extrapolessin estrictament els resultats electorals a les darreres eleccions generals del 10 de novembre, on Vox va aconseguir més de 4000 vots, obtindrien un diputat i un conseller, com a mínim, tot depenent de l'abstenció, que en un context en què fos alta, podríem xerrar de dos.

S'ha de valorar que en aquell moment, Vox era novedós i no havia patit conflictes interns. A més, es van aprofitar de la repetició electoral i del declivi de Ciutadans, passant de 24 diputats a 52. Ara, sembla que els mitjans de comunicació tradicionals han deixat de donar banda ampla a Vox, i s'estan encarregant d'impulsar Feijóo, ja que havien aconseguit el seu objectiu, que era carregar-se a Pablo Casado. Hi ha la percepció generalitzada, de què l'efecte Vox s'ha desinflat. Però amb les percepcions s'ha d'anar alerta.

És cert que a Menorca, fa uns mesos, el partit va patir una crisi interna amb la dimissió d'Antoni Camps el passat novembre el que fins al moment era coordinador de Vox, condemnat per apropiació indeguda, que també va ser exdiputat del Partit Popular, ara ja fa uns anys.

Davant aquesta situació la direcció autonòmica va designar un nou coordinador insular, fet que va propiciar la dimissió dels coordinadors municipals a Menorca, entre altres qüestions també per ficar a dit, com a candidata al Consell i l'Ajuntament de Ciutadella a una persona no resident a Menorca. Per tant, s'ha de valorar que podria afectar negativament el context de crisi territorial no resolta, però al tenir poques dades, no es poden analitzar el comportament del seu electoral, ja que l'entrada a l'escenari polític és molt recent.

Vox a Mallorca i a Eivissa

Hem de tenir en compte que les eleccions, autonòmiques, insulars i municipals a les Illes Balears, van ser just després de les del 28 d'abril, moment previ a què esclatés la crisi de Ciutadans, ja que des dels mitjans de comunicació tradicionals, se'ls pressionava per pactar amb el PSOE, i deixar a un costat, el possible pacte amb Unides Podem i les forces nacionalistes d'àmbit no estatal (ERC o Bildu). Tot açò va passar factura a Ciutadans, i Vox, en principi en va sortir beneficiat a les eleccions vinents generals, i no a les autonòmiques i municipals que eren un mes després.

A Eivissa, Vox es presenta als 5 municipis. Actualment, tenen un regidor a Sant Josep de sa Talaia, quedant-se a molt pocs vots, de què també traguessin representació a 3 municipis més de l'illa d'Eivissa.

A Mallorca, tenen 15 regidors, però també és cert que alguns d'aquests s'han donat de baixa del partit per conflictes interns, i han mantingut l'acta com a regidors no adscrits.

Una de les raons per les quals Menorca, de moment, es pot considerar una excepció insular, és perquè el partit només es presenta a Ciutadella i a Maó. L'escenari municipal, però és diferent quan es tracta de treure representació, i és que les possibilitats d'entrar a les corporacions municipals és molt major, ja que es reparteixen 21 regidors. En aquest sentit, si a les municipals obtenen més del 5% de vot, és molt probable o pràcticament segur que obtinguin un regidor als dos municipis.

Possibilitats d’entrar al Consell Insular

S'ha de tenir en compte que a les eleccions autonòmiques i insulars operen altres lògiques, i a Menorca, hi ha la idea estesa de què el Partit Popular és l'únic que pot acabar amb el tripartit al Consell Insular, de fet, han incorporat a les seves llistes a llocs de sortida a qualcuns perfils políticament menys correctes que poden ser del gust de persones més properes als postulats de Vox. Tanmateix, no se sap fins a quin punt poden generar rebuig al votant més moderat del PP.

A Menorca, però hi ha una altra variable, i és que el paper del vot útil, pot afavorir la concentració de vot al Partit Popular, ja que s'és conscient que l'escenari més favorable per acabar amb el tripartit al Consell Insular, és un PP fort, que assoleixi els 7 consellers.

Si Vox obté el 5-6% del vot, significaria que no obtindria representació, i per tant el més probable és que es reediti el mateix pacte de govern en el Consell Insular de Menorca.

La millor vacuna

La majoria d'enquestes coincideixen en una cosa segura, i és el Consell Insular de Menorca hi seguirà havent-hi un tripartit, els 4 anys vinents. No obstant açò, tot dependrà de l'abstenció de l'espai de l'esquerra. Hi ha moltes expectatives no completes, per part de l'electorat progressista.

Hi ha temes centrals com la gestió de la carretera, que la gent de Menorca no és capaç d'entendre perquè encara estan a mig acabar vuit anys després. S'ha de fer autocrítica i s'ha de ser conscient que governar sempre desgasta. La gent demana i necessita canvis immediats, en qüestions transcendentals com és l'habitatge o la massificació turística cosa que el govern insular i autonòmic, tot i les limitacions competencials no ha estat capaç de realitzar.

La millor vacuna per aturar l'extrema dreta, és que els partits polítics situats a l'espai de l'esquerra defensin a les majories socials, és a dir, treballadors, autònoms, estudiants i pensionistes. Fer política perquè la vida de la gent sigui un poc més fàcil, especialment protegint les condicions materials de la ciutadania i la conservació del poder adquisitiu. Aquesta és la vertadera política que defensa a les majories.

menucross-circle