02/03/2023
Foto por Revista Posidònia
Els passats divendres 24 i dissabte 25 de feberer es va celebrar a Maó la tercera jornada del QueerLAB, capsa d’eines de pensament i reflexions transfeministes impulsada per l’antropòloga Alba Pons juntament amb l'Associació Filosa Menorca. Aquesta jornada marcava la data final del projecte, però la sensació de conclusió era qualsevol menys la d’una despedida.
El Museu de Menorca fou l’escenari per a la trobada del divendres capvespre, on vàries desenes de persones van assistir a una trobada amb dos eixos principals: les famílies dissidents i la realitat de les persones intersexuals. Respecte del primer punt, es va comptar amb la presència de Paloma Calle en representació de Familias HD i de Saida García d’Euforia FTA, les quals van compartir la història i les línies d’activisme de les entiats a les quals pertanyen. A continuació fou el torn de Iolanda Melero com a vocal de Kaleidos Intersex, que va aprofundir en l’existència d’una de les realitats menys conegudes dins el col·lectiu LGTB+.
El dissabte tingué la sala de conferències del Claustre del Carme com a escenari dels laboratoris. Al matí es va començar amb les intervencions de Nat Solar i Esther Mayoko. La primera acudí com a membre de La Raposa, un local al Poble Sec de Barcelona que integra un bar-restaurant vegà i una llibreria transfeminista. Mayoko, per la seva part, parlà com a integrant del col·lectiu Espacio Afro, que en l’actualitat compta amb un centre cultural a Madrid des d’on realitzen diverses accions enfocades en la realitat afro i l’antirracisme, sempre amb perspectiva feminista i queer. A la tarda, va tenir lloc un taller de fabricació de fanzines amb el duo Tsunami de Formentera, que van guiar a les desenes de participants del laboratori per a que, en tres grups, procedissin a la fabricació del seu propi producte fent ús de materials reciclats.
Un cop finalitzat l’últim taller, era el moment de presentar i compartir els fanzines, i de fer balanç de tot el projecte. Tot i que ens trobàvem davant una conclusió, les organitzadores van deixar clar que era tot el contrari: l’èxit d’aquest primer QueerLab, pel qual han passat més de 100 persones en total, ha obert definitivament la porta per a projectar Menorca com un espai possible i fèrtil per al pensament crític i la formació d’aliances transfeministes i queer tant al nostre territori com en relació amb altres indrets.
Aquesta fita era impensable fa molt poc temps I finalment es va materialitzar nítidament amb aquesta convocatòria que no és la primera amb continguts similars (recordem per exemple les I Jornades LGTBI Menorca de 2021 o les dues Jornades Transfeministes de Menorca de 2018 i 2020), però potser sí la que ha acabat de cimentar la realitat de Menorca com a espai possible per a pensar projectes i futurs dissidents del sistema de sexe-gènere.
El proper 8 de març, els carrers de la nostra illa tornaran a fer-se ressò del crit transfeminista que atravessa Menorca, incloent algunes accions que han estat pensades en el marc del QueerLAB.
Per Vincent Lozano