Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

El "día de la liberación" i el dia de l’exili: memòries en conflicte

Avui fa 85 anys de la rendició de Menorca davant les tropes franquistes. L'última bandera republicana es va arriar al mateix temps que l'HMS Devonshire abandonava el port de Maó cap a l'exili. L'historiador Miquel López Gual rescata la memòria de l'exili i la repressió que van portar els anys del franquisme en aquest article per a Revista Posidònia.
Tropes republicanes abandonen Balears - 1939

Els primers dies de febrer de 1939 l’aviació italiana emplaçada a Mallorca va deixar caure sobre Menorca pasquins que amenaçaven amb un bombardeig devastador si l’illa no es rendia immediatament. El 7 de febrer arribava a la bocana del port de Maó el creuer anglès ‘HMS Devonshire’ amb el cònsul Alan Hillgarth -ideòleg de la rendició de Menorca- i un emissari franquista,  Fernando Sartorius -cap de l’’Aeronautica naval’ de Balears- a bord.

L’objectiu era reunir-se amb les autoritats republicanes de Menorca per proposar-los la rendició. El pacte era el següent: els republicans asseguraven una retirada ordenada -és a dir, sense repressió- i a canvi, les persones més implicades amb el règim republicà podrien marxar de l’illa. A tot això, s’havia ordenat a tota l’aviació no bombardejar Menorca mentre s’establia la negociació. 

La matinada del 8, el ‘quintacolumnisme’ de Ciutadella decideix passar a l’acció i, traint les ordres establertes i el règim legal, alguns militars i civils armats s’aixequen contra la guarnició acantonada al ponent de l’illa. Encara avui és obert el debat sobre si sabien la negociació que s’estava duent a terme o no, però el que està clar és que alguns per convenciment, altres per pur oportunisme, conspiraren i es dirigiren a la comandància militar de Ciutadella exigint-ne la rendició. Negant-se a ella, va resultar assassinat el cap d’aquesta, Marcelino Rodríguez, qui havia tingut un paper clau en la detenció i sotmetiment dels oficials els primers dies del cop d’estat.

"Encara avui és obert el debat sobre si sabien la negociació que s’estava duent a terme o no, però el que està clar és que alguns per convenciment, altres per pur oportunisme, conspiraren i es dirigiren a la comandància militar de Ciutadella exigint-ne la rendició"

Miquel López Gual - Historiador
Negociacions al HMS Devonshire - Arxiu del Consorci Militar

Llavors, tot i la primera prohibició d’atacar l’illa, l’aviació italiana de Mallorca s’adona de la rendició que s’està pactant amb els anglesos com a mediadors i com a venjança per no tenir-los en compte, desobeint les ordres, realitza el bombardeig més destructiu de tota la contesa, destrossant una bona part de Maó. A partir d’aquests moments, per a molts dels que no poden fugir, serà l’inici del final. Per als que fugen durant la matinada del 9 de febrer -450 persones amb el ‘Devonshire’, 75 amb el Carmen Picó i d’altres amb petites embarcacions-, comença el llarg exili.

A més dels morts i els exiliats cal tenir en compte els que queden. Les presons a vessar i una gran quantitat de dones (algunes d’elles també van acabar a la presó de Can Sales a Palma) que a partir d’aquell moment van haver de sobreposar-se a la situació soles, sent senyalades i estigmatitzades socialment. Començava la repressió quotidiana i s’implementava una dictadura que duraria uns quaranta anys. 

A més a més, a partir de llavors, el franquisme desplega una potent política de memòria i es comencen a construir monuments i creus ‘A los caídos’ poble a poble. A Menorca, en destaca el de Maó, per ser el més imponent, l’únic que hi queda dempeus, i per haver estat construït per presos republicans. Però no era l’únic, la simbologia es va apoderar de cada poble, al nomenclàtor dels carrers, amb creus a les places i esglésies, als cementeris. I la memòria no només s’imposava amb l’arquitectura, cal recordar també un dels actes públics -entre d’altres- que tenien lloc durant els anys de la postguerra per tal d'adoctrinar i atemorir la població: el 'Día de la Liberación' (8 de febrer, amb l’objectiu de fer èpica i heroica 'Sa girada').

Mentre a Menorca s’afusellava, empresonava i estigmatitzava els ‘rojos’ i s’aplicava aquesta política de memòria de la Victòria, a l’exili, els republicans eren rebuts en camps de concentració. Només a Argelers, quelcom que havia de ser per 15 dies i va durar 2 anys, es calcula que hi arribaren 100.000 persones en 7 dies; en total, n'arribaren a passar més de 450.000. Tot això en ple mes de febrer davant la mar. Tot i el desastre humanitari que això va suposar, el memorial existent és prou discret. El trobam en un raconet, poc visible i que de ben segur passa desapercebut quan l'estiu aquestes platges s'omplen. Les plaques que hi ha, són de la Generalitat el 2017 i del Govern d'Espanya el 2019. 

Van ser molts els menorquins que varen passar per aquesta platja i que després van estar en altres camps com Barcarès o allistats en companyies de treball. Moltes d'aquestes persones exiliades no tornarien mai, algunes participarien molt activament en la resistència francesa i algunes altres moririen als camps nazis. Potser seria bo que les institucions menorquines també fessin el seu petit homenatge als menorquins que patiren el fred i la fam d’Argelers, allà mateix, o al cementeri de Carcassonne, on va tenir lloc el multitudinari funeral i enterrament del darrer Delegat del Govern de la República a Menorca, Francesc Mercadal.  

Miquel López Gual

Historiador

Crónica per Miquel Lopez Gual

menucross-circle