Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Agenda
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+

Agenda

15/05/2024

Contractacions il·legals i silenci de ràdio al Consell Insular

El Consell Insular va atorgar un contracte il·legal a un càrrec de confiança de Vox. L'oposició demana la dimissió de Tiago Reuer, director insular que va signar la contractació. El beneficiat es va comparar amb les víctimes de l'Holocaust en una carta pública. De moment ni el president Vilafranca ni ningú de l'equip de govern han brindat més explicacions ni s'han purgat responsabilitats.

El 6 de maig passat els consellers opositors de Més per Menorca i del PSOE van assenyalar que l'assessor de Vox, Miquel Tutzó, havia estat beneficiat amb una contractació del Consell Insular per brindar un servei d'Acompanyament Digital a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Menorca que segons insisteixen des de l'oposició ria il·legal, donat que està prohibit assignar contractes a personal eventual del Consell. Una setmana després de fer-se pública la incompatibilitat contractual, l'oposició continua esperant una resposta per part del govern d'Adolfo Vilafranca, alhora que exigeix ​​la renúncia del director insular de cultura, Tiago Reuer, que va signar la contractació.

⁠"El contracte signat pel director insular de Cultura és il·legal per dos motius, primer, perquè ningú no pot cobrar de la mateixa institució per dos conceptes diferents. Aquesta persona, càrrec eventual de VOX, hauria cobrat com a personal eventual i pels serveis del contracte menor. I segon, perquè cap contracte de l'Administració pública es pot fer al personal d'aquesta", ha insistit el portaveu de Més, conseller Josep Juaneda en diàleg amb Revista Posidònia.

Per la seva part, la consellera i secretària general del PSOE de Menorca, Susana Mora, ha assenyalat aquest mitjà la total il·legalitat de la contractació i ha insistit que es tracta d'acte deliberat. "La Llei 53/1984 d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques estableix amb claredat la prohibició de les administracions per contractar persones que es troben en aquests supòsits, és a dir, que són personal eventual de l'administració, en aquest cas del Consell, i que ja perceben una remuneració a càrrec dels seus pressupostos. Queda clar, aleshores, que es va dur a terme aquesta contractació de forma conscient i il·legal”.

Ha passat més d'una setmana i fins ara l'equip de govern d'Adolfo Vilafranca vaig mantenir un disciplinat silenci de ràdio sobre la contractació il·legal. Fins el dia d'avui, l'única resposta sobre aquest tema ha estat silenci. Silenci també per part del conseller i responsable primer del departament de Cultura, el conseller Joan Pons Torres", ha destacat el conseller Juaneda, que ha subratllat que la tasca com a membre de l'oposició és fiscalitzar feines del govern.

En aquest mateix sentit s'ha expressat la consellera Susana Mora, qui ha declarat que des de l'oposició s'ha sol·licitat la compareixença formal del president Vilafranca al ple del mes de maig. "Hem demanat que comparegui per les vies reglamentàries oportunes, per la qual cosa, legalment, no pot eludir aquesta compareixença".

Queda lluny aquell temps en què Vilafranca disciplinava la seva tropa amb tanta fermesa com velocitat davant de qualsevol mena d'irregularitat o gestió poc clara. Recordem que l'executiu que ara guarda un silenci de ràdio davant el Cas Tutzó va saber destituir fulminantment una de les seves recent electes directores insulars, l'exresponsable de Projectes Sostenibles i Cooperació, Marta Febrer, avui condemnada a l'ostracisme polític per haver celebrat una festa privada al Llatzeret de Maó. 

Una curiosa disculpa

Qui sí que s'ha pronunciat ha estat el mateix beneficiari de la contractació, Miquel Tutzó, que va assenyalar a través d'una carta publicada el passat 10 de maig al Diari Menorca, amb un títol què parafraseja al propagandista nazi Joseph Goebbels, "Calúmnia, que alguna cosa queda", que no estava al corrent de la il·legalitat de la seva contractació i que va renunciar a aquesta.

"Al departament de RRHH del Consell no se'm va advertir de l'existència d'aquesta incompatibilitat. No descarto que es produís una confusió per ambdues parts, o simplement jo no vaig entendre bé el que se'm va dir", ha expressat l'assessor de Vox, qui també és responsable de l'Àrea de Premsa del Consorci Militar de Menorca, un organisme que també és públic i que gestiona el patrimoni en desús del Ministeri de Defensa a Maó i as Castell.

Tot seguit, Tutzó es compara amb les víctimes de l'Holocaust. "Tinc molt clar que en estar contractat com a administratiu per a Vox, se m'assenyalarà (com feien els nazis amb els jueus), perquè se segueixen dient barbaritats sobre aquesta formació i els seus treballadors", ha expressat Tutzó.

Finalment i després d'una sèrie de raonaments poc clars, l'acusat pel benefici del contracte il·legal demana "exculpar" el director Insular de Cultura, Tiago Reuer, ja que considera poc més que una "equivocació", tot i que és un ús com a poc clar i discrecional de l'erari públic. "Reuer es va limitar a signar la contractació seguint l'informe favorable dels tècnics", addueix.

Ningú no sap res

"El deure de tot polític que entra a governar és conèixer la normativa, creiem que és el mínim que es pot esperar de qui ha estat votat per servir la societat menorquina. Una encomana per a la qual, ara per ara, no sembla que l'actual equip de Govern estigui capacitat”, ha subratllat el conseller Josep Juaneda. Consultat per aquest mitjà sobre quines responsabilitats caben al director Insular, Tiago Reuer, el menorquinista és clar:

⁠⁠"Esperam que el president Vilafranca es pronunciï sobre el tema i cessi el director insular. I, per sobre de tot, que el Partit Popular comenci d'una vegada a gestionar amb serietat i rigor. Dirigir el Consell de Menorca no és atacar constantment a l'oposició".

Per la seva banda, Susana Mora assenyala les possibles motivacions polítiques darrere de l'atorgament de la contractació, tenint en compte que Vilafranca governa en minoria i necessita el suport de Vox per aprovar els pressupostos.

"Tal com va denunciar el PSOE al seu moment, aquesta situació ha estat motivada per la intenció de comprar el vot de Vox per tirar endavant els pressupostos de la màxima institució insular a canvi d'atorgar un contracte menor a un càrrec de confiança de la formació verda, tot i saber que estaven incorrent en una greu il·legalitat" ha assenyalat la portaveu, i afegeix que "els responsables polítics tenen el deure de conèixer les lleis que regeixen l'administració i, per tant, respectar-les davant de qualsevol acció".

En aquest cas, lamentem que el PP se les hagi saltat a consciència donant l'esquena a la legalitat, sense preveure que els grups a l'oposició (Més i PSOE) ho investigarien i traurien a la llum. De fet, si no hagués estat per la nostra feina des de l'oposició feta des del compromís amb l'ètica, la gestió pública i la democràcia, aquest cas no s'hauria fet públic i, per tant, no hagués transcendit.

Revista Posidònia ha intentat contactar amb el director insular, Tiago Reuer, per tal que pugui donar la seva versió sense èxit. Fonts properes al responsable de Cultura asseguren que “l'adjudicació es va fer per un error tècnic: la taula de contractació estava constituïda per 3 persones, únicament personal tècnic amb desconeixement de la incompatibilitat del contractista. És a dir, a la taula no hi va participar cap càrrec polític i els tècnics no sabien que aquesta persona és personal eventual.

menucross-circle