Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Actualitat

15/05/2024

Contractacions il·legals i silenci de ràdio al Consell Insular

El Consell Insular va atorgar un contracte il·legal a un càrrec de confiança de Vox. L’oposició demana la dimissió de Tiago Reuer, director insular que va signar la contractació. El beneficiat es va comparar amb les víctimes de l’Holocaust en una carta pública. De moment, ni el president Vilafranca ni ningú de l’equip de govern han ofert més explicacions ni s’han purgat responsabilitats.

El 6 de maig, els consellers opositors de Més per Menorca i del PSOE van assenyalar que l’assessor de Vox, Miquel Tutzó, havia estat beneficiat amb una contractació del Consell Insular per oferir un servei d’acompanyament digital a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Menorca. Segons insisteixen des de l’oposició, aquesta contractació seria il·legal, atès que està prohibit assignar contractes a personal eventual del Consell. Una setmana després de fer-se pública la incompatibilitat contractual, l’oposició continua esperant una resposta per part del govern d’Adolfo Vilafranca, alhora que exigeix ​​la renúncia del director insular de cultura, Tiago Reuer, que va signar la contractació.

⁠“El contracte signat pel director insular de Cultura és il·legal per dos motius. En primer lloc, perquè ningú no pot cobrar de la mateixa institució per dos conceptes diferents. Aquesta persona, càrrec eventual de Vox, hauria cobrat com a personal eventual i pels serveis del contracte menor. I, en segon lloc, perquè cap contracte de l’Administració pública es pot fer al seu personal”, ha insistit el portaveu de Més, el conseller Josep Juaneda, en un diàleg amb Revista Posidònia.

Per la seva banda, la consellera i secretària general del PSOE de Menorca, Susana Mora, ha assenyalat a aquest mitjà la total il·legalitat de la contractació i ha insistit que es tracta d’un acte deliberat. “La Llei 53/1984, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, estableix amb claredat la prohibició de les administracions per contractar persones que es troben en aquests supòsits, és a dir, que són personal eventual de l’Administració (en aquest cas, del Consell) i que ja perceben una remuneració a càrrec dels seus pressupostos. Queda clar, aleshores, que aquesta contractació es va fer de manera conscient i il·legal”.

Ha passat més d’una setmana i fins ara l’equip de govern d’Adolfo Vilafranca ha mantingut un disciplinat silenci de ràdio sobre la contractació il·legal. Fins avui, l’única resposta sobre aquest tema ha estat el silenci. Silenci també per part del conseller i responsable primer del departament de Cultura, Joan Pons Torres, tal com destaca el conseller Juaneda, que ha subratllat que la tasca com a membre de l’oposició és fiscalitzar feines del govern.

En aquest mateix sentit s’ha expressat la consellera Susana Mora, que ha declarat que des de l’oposició s’ha sol·licitat la compareixença formal del president Vilafranca al ple del mes de maig. “Hem demanat que comparegui per les vies reglamentàries oportunes, de manera que, legalment, no pot eludir aquesta compareixença”, explica.

Queden lluny aquells temps en què Vilafranca disciplinava la seva tropa amb tanta fermesa com velocitat davant de qualsevol mena d’irregularitat o gestió poc clara. Recordem que lexecutiu que ara guarda un silenci de ràdio davant el cas Tutzó va saber destituir fulminantment una de les seves directores insulars, acabada d’elegir: lexresponsable de Projectes Sostenibles i Cooperació, Marta Febrer, avui condemnada a lostracisme polític per haver celebrat una festa privada al Llatzeret de Maó. 

Una curiosa disculpa

Qui sí que sha pronunciat ha estat el mateix beneficiari de la contractació, Miquel Tutzó, que va assenyalar, a través duna carta publicada el 10 de maig al diari Menorca (amb un títol què parafraseja el propagandista nazi Joseph Goebbels, “Calúmnia, que alguna cosa queda”), que no estava al corrent de la il·legalitat de la seva contractació i que hi va renunciar.

“Al departament de Recursos Humans del Consell no sem va advertir de lexistència daquesta incompatibilitat. No descart que es produís una confusió per ambdues parts, o simplement jo no vaig entendre bé el que sem va dir”, ha expressat lassessor de Vox, que també és responsable de lÀrea de Premsa del Consorci Militar de Menorca, un organisme públic que gestiona el patrimoni en desús del Ministeri de Defensa a Maó i as Castell.

Tot seguit, Tutzó es compara amb les víctimes de lHolocaust: “Tenc molt clar que, en estar contractat com a administratiu per a Vox, se m’assenyalarà (com feien els nazis amb els jueus), perquè se segueixen dient barbaritats sobre aquesta formació i els seus treballadors”.

Finalment, i després duna sèrie de raonaments poc clars, lacusat pel benefici del contracte il·legal demana “exculpar” el director insular de Cultura, Tiago Reuer, ja que ho considera poc més que una “equivocació”, tot i que és un ús com a poc clar i discrecional de lerari públic. “Reuer es va limitar a signar la contractació seguint linforme favorable dels tècnics”, addueix.

Ningú no sap res

“El deure de tot polític que entra a governar és conèixer la normativa. Creim que és el mínim que es pot esperar de qui ha estat votat per servir la societat menorquina. Encàrrec per al qual, ara per ara, no sembla que lactual equip de Govern estigui capacitat”, ha subratllat el conseller Josep Juaneda. Consultat per aquest mitjà sobre quines responsabilitats recauen en el director insular, Tiago Reuer, el menorquinista és clar:

⁠⁠“Esperam que el president Vilafranca es pronunciï sobre el tema i cessi el director insular. I, per sobre de tot, que el Partit Popular comenci d’una vegada a gestionar amb serietat i rigor. Dirigir el Consell de Menorca no és atacar constantment l’oposició”.

Per la seva banda, Susana Mora assenyala les motivacions polítiques que hi pot haver darrere de latorgament de la contractació, tenint en compte que Vilafranca governa en minoria i necessita el suport de Vox per aprovar els pressupostos.

“Tal com va denunciar el PSOE en el seu moment, aquesta situació ha estat motivada per la intenció de comprar el vot de Vox per tirar endavant els pressupostos de la màxima institució insular a canvi d’atorgar un contracte menor a un càrrec de confiança de la formació verda, tot i saber que incorrien en una greu il·legalitat”, ha assenyalat la portaveu. Mora afegeix que “els responsables polítics tenen el deure de conèixer les lleis que regeixen lAdministració i, per tant, de respectar-les davant de qualsevol acció”.

En aquest cas, lamentem que el PP se les hagi saltat a consciència i que hagi girat lesquena a la legalitat, sense preveure que els grups a loposició (Més i PSOE) ho investigarien i ho traurien a la llum. De fet, si no hagués estat per la feina de loposició feta des del compromís amb lètica, la gestió pública i la democràcia, aquest cas no shauria fet públic i, per tant, no hauria transcendit.

Revista Posidònia ha intentat contactar, sense èxit, amb el director insular, Tiago Reuer, perquè pogués donar la seva versió dels fets. Fonts properes al responsable de Cultura asseguren que l’adjudicació es va fer per un error tècnic: la mesa de contractació estava constituïda per tres persones, únicament personal tècnic amb desconeixement de la incompatibilitat del contractista. És a dir, a la taula no hi va participar cap càrrec polític i els tècnics no sabien que aquesta persona era personal eventual.

menucross-circle