14/10/2023
Foto por Back Yaad
Back Yaad es va consolidar al 2018 com a associació cultural fruit de la motivació i l’amor compartit entre diverses persones per la cultura jamaicana, entenent aquesta no només com un compendi estètic, sinó com una eina de transformació social. En un context de globalització i de “cultura líquida”, procuren accionar a favor de la creació d’espais d’oci accessibles, fora dels itineraris i les xarxes de la cultura de masses, investigant i posant el focus en un estil musical concret i organitzant-se des de la base i l’autogestió col·lectiva.
Back Yaad està integrada per Back Yaad Band, per l’agrupació de ball Dancehall Comunity Menorca, i el Sound system amb els selectas i en Leo com a enginyer de so.
Pel que fa a Menorca i a l’àmbit cultural, col·laboren amb grups i artistes d’estils afins al jamaicà. Alhora, participen activament dels diferents moviments i lluites socials, donant suport tècnic i formant part de la programació a través de la música en directe, el ball, la selecció de música...en dates assenyalades com l’1 de maig o el 8M, entre d’altres.
Més enllà de l’illa, creen col·laboracions constants amb altres agrupacions musicals, artistes i comunitats de sound systems d’arreu, ja sigui convidant a productors com Roberto Sánchez (Cantàbria) o Danny Trees (Catalunya), participant en festivals d’arreu com l'International Dub Cathering, coorganitzant concerts col·lectius com ara amb Rudymentari i Adala o també creant workshops amb Dancehall Mallorca i artistes de Jamaica com les ballarines Sara Bendii o Rudey Legacy, entre d’altres.
La finalitat de Back Yaad és oferir alternatives pel que fa a l’oci, entenent que en un territori turistificat com Menorca, la incidència que puguin tenir és important. La desestacionalització, per exemple, és un element clau en l’oferta d’activitats, ja que els permet coexistir amb el territori d’una forma molt més aterrada i amable. De la mateixa manera, és de cabdal importància la popularització dels preus: tant la venda d’entrades com la de productes associats als esdeveniments s’estableixen des d’una consciència de classe, fent-ho accessible a la classe treballadora i defugint de l’elitització i la institucionalització de la cultura que, malauradament, ha anat en augment en els darrers anys. Alhora, l’autogestió i les sinergies amb altres col·lectius socioculturals de l’illa també són part de l'essència de Back Yaad, possibilitant experiències transformadores com és l’oferta d’activitats a les persones privades de llibertat del CPM.
En definitiva, el col·lectiu lluita per crear alternatives que demostren que un altre model cultural és possible.
Com s’apuntava anteriorment, Back Yaad està vertebrat per tres grans plans: Sound system, Back Yaad Band i Dancehall Menorca community. En detallem les formes i funcions de cadascun:
El sound system: els integrants són els selectas, productors, enginyers de so i cantants, que ofereixen en els seus esdeveniments un viatge musical a través de la música jamaicana des dels anys 50 fins a l’actualitat. Per difondre aquesta música s'ha construït una torre d'altaveus amb la finalitat de poder escoltar de la millor manera les freqüències baixes que caracteritzen aquest tipus de música, ja que el baix i les vibracions en són un element molt important.
Back yaad Band: és la banda de música enfocada al Roots. Aquest estil sorgeixa a Jamaica als anys 60 a partir de l’evolució de Rocksteady i és l’estil que per excel·lència toquen les bandes jamaicanes. Formada per baix, bateria, guitarra, teclats, veu i vents, ofereixen produccions pròpies tant de riddims com de cançons.
Dancehall Menorca Community: és la comunitat de ball del gènere dancehall, amb na Nimi de capdavantera, que s’encarrega de fer espectacles a les festes del col·lectiu i d’oferir formació arreu de l’illa.
El passat 7 d’octubre es va celebrar el 5è aniversari del col·lectiu. La jornada va ser de 12 a 22 hores als antics quarters des Mercadal, acollint unes 200 persones que van gaudir de les activitats que l’associació proposava: ball, concert, tallers, dj’s, dinar popular i servei de barra. Es va comptar amb la col·laboració d’Asimètric Balance, que va posar a disposició del públic diverses slakelines, així com de Mowshow i Misko que van elaborar un mural amb la tècnica del graffiti.
Aquesta jornada va començar amb una selecció de música Roots per anar escalfant motors, mentre s’acabava de preparar la resta de tasques, incloses les paelles. Una vegada més, van apostar pel producte local, oferint cervesa de Menorca Grahame Pearce, tot a preus populars. Seguidament, na Nimi de Dancehall Community Menorca va fer un taller per a totes les persones que volguessin tastar el que es fa regularment a les classes que s’ofereixen arreu de l’illa.
Després del dinar, va actuar la banda amb diferents artistes convidades de Menorca, com ara Natiu d'Orgànic, Rudymentari, Mama Fiera, Elena sin H i Evita. També es va tenir l’honor de col·laborar amb el teclista Ireneu Grosset, que després del concert va seguir la festa punxant una selecció de temes Roots dels 80 i Rocksteady.
Ja de fosquet, la comunitat Dancehall va fer un espectacle convidant a tothom a sumar-s’hi, mentre els dj’s punxaven música al sound. La jornada va acabar amb una selecció de música per part del selectas del col·lectiu.
La pròxima festa serà el divendres dia 20 d’octubre a Musikbox