20/01/2023
“No ens esperàvem tanta gent” fou una observació repetida vàries vegades ahir al bar Es Mirador de Maó. Tot i que ha interromput amb força a Menorca durant els últims cinc anys, l’associacionisme feminista i LGTB+ encara acostuma a ser bastant caute respecte de les seves expectatives d’impacte social. Però ahir es va tornar a fer patent que la resposta és extraordinària.
El motiu de reunió fou la presentació del projecte To Queer LAB, encapçalat per l’antropòloga Alba Pons Rabassa i l’associació Filosa Menorca, les quals han comptat amb finançament del Fons Menorquí de Cooperació mes la col·laboració d’altres entitats com Ben Amics i Sida Studi. Aquests “laboratoris queer” consisitiran en tres jornades (cadascuna dividida en dos dies) de trobades, discusions i tallers amb l’objectiu d’obrir espais de reflexió crítica i transfeminista que projectin possibilitats d’acció disident en el nostre territori. En la presentació d’ahir es van desgranar les claus del projecte i el seu programa, el qual incorpora figures com la sociòloga Gracia Trujillo (actual professora de la Universitat Complutense de Madrid) i la periodista June Fernández (co-fundadora de la revista Pikara Magazine). El programa complet i detallat es pot consultar a la web de Filosa (https://filosamenorca.wordpress.com/inscripcions/), on també estan ja obertes les inscripcions des de principis d’any.
A més d’explicar les línies generals del projecte i desgranar els tres blocs programàtics, la presentació va comptar amb la presència de representants d’algunes associacions aliades de l’illa, a les quals se’ls va preguntar per què des de la seva experiència pensaven que és útil un projecte així a Menorca. Les convidades de Mendó Fem Renou Baucada Transfeminista, Ses Foneres Transfeministes, Ses Erissones (Radio Far) i l’Associació de Veïnes d’Es Mercadal van dedicar un temps a reflexionar sobre les causes d’impulsar un Queer LAB a Menorca, coincidint en assenyalar unes estructures normalitzadores i repressives que continuen articulant misogínia, LGTBfòbia, racisme i classisme en el nostre entorn, fet que demanda la creació d’espais alternatius de debat crític com el que Alba Pons i Filosa han projectat en aquesta nova iniciativa.
Un cop hagin finalitzat els tallers, a més de compartir aprenentatges i reflexions, les persones que hi hagin participat treballaran conjuntament de cara a planificar una acció activista col·lectiva que es pugui desplegar durant el proper 8 de març, en el marc del Dia Internacional de la Dona.