Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Agenda
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+

Transfeminismes

20/01/2023

Arranca #ToQueerLAB: transfeminisme i pensament crític a Menorca.

Assistim a la presentació d'un projecte que ha madurat durant més d'un any i que portarà reflexions dissidents a Menorca durant el proper mes de febrer, estructurat en diversos tallers dividits en tres grans blocs de dos dies cadascun.

“No ens esperàvem tanta gent” fou una observació repetida vàries vegades ahir al bar Es Mirador de Maó. Tot i que ha interromput amb força a Menorca durant els últims cinc anys, l’associacionisme feminista i LGTB+ encara acostuma a ser bastant caute respecte de les seves expectatives d’impacte social. Però ahir es va tornar a fer patent que la resposta és extraordinària.

El motiu de reunió fou la presentació del projecte To Queer LAB, encapçalat per l’antropòloga Alba Pons Rabassa i l’associació Filosa Menorca, les quals han comptat amb finançament del Fons Menorquí de Cooperació mes la col·laboració d’altres entitats com Ben Amics i Sida Studi. Aquests “laboratoris queer” consisitiran en tres jornades (cadascuna dividida en dos dies) de trobades, discusions i tallers amb l’objectiu d’obrir espais de reflexió crítica i transfeminista que projectin possibilitats d’acció disident en el nostre territori. En la presentació d’ahir es van desgranar les claus del projecte i el seu programa, el qual incorpora figures com la sociòloga Gracia Trujillo (actual professora de la Universitat Complutense de Madrid) i la periodista June Fernández (co-fundadora de la revista Pikara Magazine). El programa complet i detallat es pot consultar a la web de Filosa (https://filosamenorca.wordpress.com/inscripcions/), on també estan ja obertes les inscripcions des de principis d’any.

A més d’explicar les línies generals del projecte i desgranar els tres blocs programàtics, la presentació va comptar amb la presència de representants d’algunes associacions aliades de l’illa, a les quals se’ls va preguntar per què des de la seva experiència pensaven que és útil un projecte així a Menorca. Les convidades de Mendó Fem Renou Baucada Transfeminista, Ses Foneres Transfeministes, Ses Erissones (Radio Far) i l’Associació de Veïnes d’Es Mercadal van dedicar un temps a reflexionar sobre les causes d’impulsar un Queer LAB a Menorca, coincidint en assenyalar unes estructures normalitzadores i repressives que continuen articulant misogínia, LGTBfòbia, racisme i classisme en el nostre entorn, fet que demanda la creació d’espais alternatius de debat crític com el que Alba Pons i Filosa han projectat en aquesta nova iniciativa.

Un cop hagin finalitzat els tallers, a més de compartir aprenentatges i reflexions, les persones que hi hagin participat treballaran conjuntament de cara a planificar una acció activista col·lectiva que es pugui desplegar durant el proper 8 de març, en el marc del Dia Internacional de la Dona.

menucross-circle