Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Arts i Cultura

31/08/2024

Acirkaos renova la proposta per un circ comunitari, social i transformador

Foto por Arxiu Acirkaos

Aquest dissabte, 31 d’agost, es Freginal s’omplirà de música, tallers, paella comunitària, arts escèniques i molt de circ per a tots els públics, en el marc de l’onzena edició de la Festa Circense, convocada per l’Associació Acirkaos. Revista Posidònia ha dialogat amb integrants d’aquest col·lectiu que cerca fomentar el potencial transformador i educatiu del circ.

Aquest dissabte, 31 d’agost, el parc des Freginal de Maó acollirà l’onzena edició de la Festa Circense, una trobada impulsada per l’Associació Acirkaos per descobrir el potencial transformador i social del circ a través del joc, la fantasia i les arts escèniques. A més de tallers i activitats per a tots els públics, en aquesta edició hi haurà una paella popular, una gran gal·la circense i música en directe des de les 10.30 h del matí.

“Aquesta vegada, el festival es desenvoluparà mitjançant quatre accions, que tindran lloc entre l’estiu i el desembre: la primera convocatòria és la Festa Circense, pensada com un espai de trobada comunitari as Freginal; després hi haurà una altra convocatòria relacionada amb el tema de les migracions, articulada juntament amb l’ONG No Borders”, explica n’Anna, integrant del col·lectiu i part de l’organització de l’esdeveniment. “Cap a final d’any hi haurà un laboratori de creació amb perspectiva de gènere i un cabaret transfeminista i d’identitats dissidents, espectacle que aborda temàtiques vinculades a la transformació personal”, assenyala en diàleg amb Revista Posidònia.

Acirkaos es defineix com un espai de “cultura de circ i aprenentatge per a la comunitat” que des de fa més d’una dècada duu a terme projectes educatius i d’intervenció social comunitària a Menorca. “En les nostres activitats hi ha una part d’espectacle, que és la més visible, però darrere sempre hi ha qualque cosa més. Hem fet trobades de circ social a escala autonòmica, estatal i europea, sempre amb aquesta perspectiva social”, destaquen des de l’associació.

“Volem promoure una mirada innovadora sobre les intervencions socials i comunitàries emprant les eines del circ. Creim en la cultura del circ com una forma d’aprenentatge en comunitat”

Un espai per al teixit associatiu de l’illa

La necessitat d’espais d’articulació per a les entitats associatives de l’illa és, des de fa molts d’anys, una necessitat i un desig. És en aquest sentit que Acirkaos planteja la seva particular manera de veure i entendre la Festa Circense: com una proposta per a la trobada i la potència de ser i construir en comunitat.

“La primera edició va néixer després de reflexionar sobre els espais on ens trobam els activistes, els integrants d’espais associatius de l’illa, els treballadors de la cultura, la gent del món social. Em vaig adonar que sempre són espais en què la ment, el món de les idees, ocupa una centralitat total. Per açò pensam a canviar l’eix: fer que les dinàmiques passin pel cos, per la diversió, per la performance”, explica n’Anna, que assenyala que la idea va sorgir després de participar en la trobada “Acampada de les petites revolucions”, que va tenir lloc l’any passat a Euskal Herria i en què Acirkaos va organitzar un taller de circ.

“Sobretot ens mouen les ganes de conèixer-nos un poc més, de compartir-nos i d’habilitar espais per a les persones que formam part d’associacions i col·lectius, o que estam vinculades a diferents activismes i militàncies. És un espai per establir connexions i també per visibilitzar el circ com a eina de vinculació”

Des d’Acirkaos insisteixen que el circ no és una finalitat el si mateixa, sinó el vehicle d’aquesta trobada, a la qual ja s’han apuntat unes 20 persones: “Ens definim com un equip humà viu que s’adapta al canvi. Som innovadores, cercam noves formes que ens permetin créixer de manera horitzontal i afavorir el desenvolupament del circ tant en la dimensió professional com en el pla cultural i social”.

Altres formes de circulació i producció cultural

Entre altres articulacions, Acirkaos participa anualment en l’Escola de Circ Social, una iniciativa estatal que cerca promoure tècniques i eines educatives a través de les quatre disciplines bàsiques del circ (aeris, acrobàcies, malabars i equilibris) i que també incorpora un espai per a la posada en escena i la creació artística.

“Tenim una visió contrària a la idea de la indústria cultural. Rebutjam la lògica de creació de productes que després són pensats només per ser vendibles i repetibles eternament. Creim en la creació col·lectiva d’espectacles més orientada a la creació artística, en la manera com açò impacta en la comunitat”, expliquen els integrants del col·lectiu. “En definitiva, pensam que el concepte d’indústria cultural no és gaire positiu per a la cultura”, subratllen.

menucross-circle