Más resultados

Generic selectors
Coincidencia exacta solamente
Buscar en título
Buscar en contenido
Post Type Selectors
Artículos
Fotogalerías
Filtrar por categorías
Activitat física i Esport
Actualitat
Arts i Cultura
Editorial
Entrevista
Especials
Glosera
Memòria Democràtica
Menorca terra de llegendes
Narrativa i Crònica
Opinió
palestina
Perifèries
Salut mental
Territori i Medi Ambient
Transfeminismes
Transfeminismes / LGTB+
Turisme i Massificació

Actualitat

15/05/2025

77 anys de la Nakba: la ferida oberta de Palestina

Aquest 15 de maig es compleixen 77 anys de la Nakba, la "catàstrofe" que va significar l’expulsió forçada de més de 700.000 palestins de les seves llars l’any 1948, amb la creació de l’Estat d’Israel. Aquella tragèdia fundacional no és història passada: continua avui, amb tota la seva crueltat, a la Franja de Gaza.

Aquest 15 de maig es compleixen 77 anys de la Nakba, —paraula àrab que significa “catàstrofe”— fa referència a l’expulsió forçada de més de 700.000 palestins de les seves terres i llars l’any 1948, arran de la creació de l’Estat d’Israel. Durant aquest període, centenars de pobles palestins van ser destruïts o despoblats, i milers de famílies es van veure obligades a fugir a països veïns com el Líban, Jordània, Síria o a altres zones dels territoris palestins. Aquest procés no només va suposar una pèrdua física de terres i habitatges, sinó també una ruptura traumàtica del teixit social, cultural i històric del poble palestí.

La Nakba no és un fet del passat, sinó una realitat que continua fins avui. Milions de refugiats palestins segueixen privats del dret al retorn, reconegut pel dret internacional, mentre que l’ocupació, els assentaments il·legals, el bloqueig a Gaza i la repressió diària mantenen viva aquesta catàstrofe. Per a molts, la Nakba és el començament d’un sistema estructural de despossessió i apartheid que es prolonga set dècades després, fent d’aquesta commemoració no només un record, sinó també una crida a la justícia i a la reparació.

En el marc d'aquest aniversari, l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza ha assolit nivells alarmants. En les últimes 24 hores, almenys 103 persones han mort en atacs aeris, inclosos infants i famílies desplaçades que es refugiaven en tendes de campanya al sud de Gaza. L'exèrcit israelià ha intensificat els bombardejos en zones densament poblades com Jabalia i Khan Younis, afectant fins i tot hospitals com l'Europeu de Khan Younis, on s'han registrat víctimes entre pacients, inclosos infants amb càncer.

La situació humanitària és crítica: més d’1,1 milions de persones no tenen accés adequat a aliments, i el 90% pateix una inseguretat hídrica severa. Organitzacions com Metges Sense Fronteres alerten sobre el risc “d’eradicació de la vida palestina”, mentre que l’ONU ha instat a prevenir un genocidi i a respectar el Dret Internacional Humanitari. En aquest context, líders internacionals, com el president francès Emmanuel Macron, han criticat durament la conducta d’Israel a Gaza, qualificant-la de “vergonyosa” i suggerint possibles sancions.

Más de Actualitat

menucross-circle